НОВИНИ

Росатом получи първия лиценз за строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция

Росатом получи първия лиценз - ограничено разрешително - за строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция, съобщи руската държавна корпорация, цитирана от ТАСС. "Ограниченото разрешително за строителство позволява да се пристъпи към строително-монтажни дейности на всички обекти на атомната електроцентрала, с изключение на сградите и оборудването за безопасността на "ядрения остров", поясни Росатом.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:13, 20.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Росатом получи първия лиценз за строителството на АЕЦ Аккую в Турция

Ядрената корпорация очаква до средата на 2018 година да бъде получен основният лиценз за строителството на атомната централа "Аккую" в Турция, което ще позволи да започне изграждането на сгради и съоръжения в самата централа.

"Получаването на ограничено разрешително за строителството е важен етап за осъществяването на проекта АЕЦ "Аккую". Преминаваме от етапа на подготвителния период непосредствено към строителните дейности на площадката, за голяма част от които ще се сключат договори с местни строителни подизпълнители. Следващата задача е да получим лиценз за строителството. Искаме възможно най-скоро да започнем работата по изграждането на целия комплекс от сгради и оборудване на АЕЦ", посочи генералният директор на Аккую нюклиър (Akkuyu Nuclear) Юрий Галанчук, цитиран в съобщението на Росатом.

Русия и Турция подписаха през 2010 г. междуправителствено споразумение за сътрудничество при строителството и експлоатацията на ядрената централа, припомня ТАСС. Проектът, оценяван на 20 милиарда долара, предвижда изграждането на четири блока с реактори ВВЕР-1200 с обща мощност 4800 МВт.
Аккую Нюклиър е проектна компания, която ще се занимава със строителството и обслужването на АЕЦ "Аккую". Компанията вече получи лиценз за производство на електроенергия в продължение на 49 години (до 15 юни 2066 година). Очаква се строителството на централата да започне през март 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва подготовка за втората фаза от преговорите за Брекзит
Започва подготовка за втората фаза от преговорите за Брекзит
12 акта за шумни сватби в Пловдив
12 акта за шумни сватби в Пловдив