НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Бих обжалвал решението да се разсекрети стенограмата за КТБ

В "Още от деня" Росен Плевенелиев коментира решението на Софийския административен съд президентската администрация да разсекрети стенограмата от срещата през 2014-а, посветена на ситуацията КТБ. Той заяви, че ако бил действащ президент, щял да обжалва решението.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 12.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Иначе нямал нищо против, но бил важен принципът. Не става въпрос, че някой иска да крие нещо, а за начините, по които работи една държава, заяви още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017): Принципът е, че при държавния глава всички, включително политици, шефове на националната банка, други критични за държавата институции трябва да имат правото да говорят спокойно и да бъдат сигурни, че някои от аргументите и отговорните държавни разговори ще останат в рамките на институцията. Когато това правило се разбие, от там нататък ние принизяваме тази институция.

Президентската институция е много важна в критична ситуация. Представете си, ако всичко до последната запетайка просто става публично, защото някой политик е решил да отиграе днес някаква ситуация, каза още Плевнелиев.

Според него внесеният законопроект от ГЕРБ за мажоритарен вот, с абсолютно мнозинство в два тура е ситуационно решение.

Ако гледаме стратегически напред, смесената избирателна система е доброто решение за България, смята Росен Плевнелиев.

По думите му, ако сега се въведе една изцяло мажоритарна система на два тура, много скоро след като бъде въведена, това решение ще трябва да бъде ревизирано. Не е това най-доброто решение за България, коментира Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017): Единственият сценарий за мен е от една страна да бъдат чути българите, а от друга гледна точка да бъде дадено най-доброто решение за България. Най-доброто решение за България, за народа и за демокрацията е да вземем най-доброто от двете избирателни системи и да направим смесена избирателна система.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават деца и възрастни на специален полигон как да реагират при бедствия
Обучават деца и възрастни на специален полигон как да реагират при бедствия
Кристиан Костов се класира за големия финал на Евровизия 2017 (обобщение)
Кристиан Костов се класира за големия финал на Евровизия 2017 (обобщение)