НОВИНИ

Рота от македонската армия​ за първи път ще участва в парада за Гергьовден

Продължава подготовката за военния парад на Гергьовден. За първи път в него ще участва и рота от македонската армия. Военните от Западната ни съседка са в София от снощи. Днес те репетираха с представители на българските сухопътни войски на авиобаза "Доброславци". Репортаж на Альоша Шаламанов и Коста Филипов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:08, 04.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тази година в парада ще участват около 1000 военнослужещи от различните блокове на Българската армия. За първи път ще го командва командирът на Сухопътните войски генерал Михаил Попов.

Генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски: Да командваш парад - особено в годината, когато се навършват 140 години от създаването на Българската армия, е чест. Лично за мен е и удоволствие отново да съм в строя.

14 самолета и над 55 единици бойна техника ще преминат през центъра на София на 6 май. Зрителите ще имат възможност да видят бойни машини на пехотата, танк, бронетранспортьор, зенитно-ракетен комплекс, бронирани колесни машини и друга бойна техника.

Капитан Илиян Илев е командир на батарея 152 милиметрово оръдие гаубица, участва в парада за втори път.

Илиян Илев - командир на батарея 152 милиметрово оръдие гаубица D-20: Чувството е страхотно. Това е единственото време, в което цивилните граждани могат да се запознаят с военните. Това е възможност на всички граждани да погледнат, да видят и да разберат, че все пак ние сме тук.

В парада за първи път ще участва и македонска рота. Командирът ѝ обясни, че войниците в Македония маршируват по-бавно от българските.

Подполк. Боро Латковски - командир на ротата на Македония: Все пак всяко маршируване върви според ритъма на музиката. Ние можем да ускорим крачката на строя, който водим, за да хванем ритъма.

В Македония ротата е известна, като Леопарди. Тя е от град Кичево и е участвала във военно учение у нас през миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектът за нов закон за шума може да доведе до отлив на туристи?
Проектът за нов закон за шума може да доведе до отлив на туристи?
75 години от рождението на великия футболист Георги Аспарухов - Гунди
75 години от рождението на великия футболист Георги Аспарухов - Гунди