НОВИНИ

Румен Христов: Протестът за тютюна не касае държавата, а "Булгартабак"

Парламентарната Комисия по земеделие и храни няма как да подкрепи националния протест на тютюнопроизводителите. Това заяви председателят на комисията Румен Христов.

румен христов протестът тютюна касае държавата булгартабак
bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 23.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Румен Христов, председател на парламентарната Комисия по земеделие и храни: Държавата годишно заделя за тях около 100 млн. лева и за 25 години това са около 2.5 милиарда – тоест от финансова гледна точка е направено всичко възможно. Протестът не касае държавата, а “Булгартабак”, която е частна структура. Компанията ще намали капацитета и ще освободи от работа 400 души, но въпреки това неизкупените “басми” са по-малко от 2%, а с едролистния тютюн не сме конкурентоспособни, независимо от опитите на държавата да раздвижи пазара.

Той припомни, че съвсем наскоро бе приета поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която дава една ясно разписана регулация за решаване на споровете.

Румен Христов, председател на парламентарната Комисия по земеделие и храни: Имаме арбитражни комисии, начин на договориране, на изкупуване, дати на изкупуване, възможности за преговори между организациите и търговците и държавата, продължава помощта за тютюнопроизводителите, изреди депутатът. Помощта, нотифицирана от ЕС и се дава като бюджетна помощ, обаче, не се дава за производство на тютюн, а е за търсене на алтернативен поминък.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награда за директора на Софийската математическа гимназия
Награда за директора на Софийската математическа гимназия
Огнян Златев: Трябват нови мерки срещу тероризма в Европа
Огнян Златев: Трябват нови мерки срещу тероризма в Европа