НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Поканихме Калфин лично, АБВ се присъедини после

В предаването "Денят започва" вицепремиерът за коалиционната политика припомни как АБВ са влезли в коалицията и защо сега я напускат. ***Румяна Бъчварова отказа да потвърди дали Томислав Дончев ще бъде новият социален министър "докато няма позиция на самия Дончев".

румяна бъчварова поканихме калфин лично абв присъедини после
bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 13.05.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Поканихме Ивайло Калфин като социалдемократ в лично качество, припомни Румяна Бъчварова фактите от първите дни на формирането на днешното коалиционно правителство. Идеята беше наистина да имаме баланс, уточни тя имайки предвид носителите на десни политики очертаващата се през 2014 година коалиция с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

- В последствие беше изразено желание от самата партия да участва като партия в коалицията, - допълни хронологията Бъчварова, която отговаря в правителството и за коалиционната политика. - Тогава - и до скоро, моето убеждение беше, че те (АБВ) проявяват тази отговорност да участват в управлението със съзнанието, че могат да имат съществен принос в социалната сфера. Това има дава безспорно възможност и да се идентифицират, да имат ясен образ. Сега аз си давам сметка, че това е било предизборна стратегия, очевидно разчетена до президентските избори, а не толкова желание да се направи нещо в държавата.

Според нея целите на АБВ са били политически образ и реванш на президентските избори. "Не мисля, че оттеглянето на АБВ ще се отрази на политиката на правителството", заключи Бъчварова. Запитана има ли риск за управлението, тя не отговори директно, а каза:

- Виждам политическо поведение, което не отчита риска от дестабилизация.

На въпроса защо се случва сега, тя каза:

- Мисля че АБВ се стреснаха от това, което се случва в БСП защото тяхната крайна цел е БСП - дали да са повторна коалиция, дали вътрешно овладяване ... Заявката на Корнелия Нинова за по-остро опозиционно поведение очевидно щеше да ги постави в сянка и затова те избързаха с това решение.


Зад идеите за промяна (на Изборния кодекс) има рационалност, каза Румяна Бъчварова по горещата тема за промените в закона как да гласуваме.

- Факт е, че има някои пропуски които тревожат гражданите, - призна тя, но допълни: - Но аз не искам да се преувеличават тези проблеми защото на практика не се ограничават правата за гласуване, а се създават условия за една по-добра организация на изборите (...)

В този смисъл се води рационален разговор и се търсят най-добрите решения. Зад гласувания проект има значително мнозинство, което е преценило тези детайли, смята вицепремиерът. Според Бъчварова "няма никой, който иска да създава проблеми", а промените създават възможност за по-добра организация на изборите.

- Не може в чужбина да направим секции навсякъде където да бъде удобно за всички. Търсим по-доброто и оптимално решение, - каза тя.

Вижте цялото интервю с вътрешния министър Румяна Бъчварова в предаването "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поли Генова ще пее под номер 8 на финала
Поли Генова ще пее под номер 8 на финала
Стъклени фантазии в изложбата Мирър
Стъклени фантазии в изложбата "Мирър"