НОВИНИ

Русия ще достави на Сирия противоракетна система С-300

До две седмици Русия ще достави на сирийската армия ПВО-системи ЕС- 300 за противодействие на самолети и балистични ракети с малък и среден радиус на действие. Решението е силно оспорвано от Израел. Москва посочи еврейската държава като косвен виновник за погрешното сваляне на руски военен самолет от сирийската армия - инцидент при който загинаха 15 руски военни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 24.09.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Решението за доставка на комплекси ЕС-300 на Сирия не е насочено срещу трета страна, но Русия да трябва да повиши сигурността на своите военни, обяви Кремъл. Говорителят Песков повтори тезата, че съзнателните действия на израелски пилоти са довели до свалянето на руски самолет от сирийските сили.

Русия ще достави на Дамаск и автоматизирани системи за сигурно разпознаване на руските самолети. Москва обяви, че над Средиземно море ще заглушава сателитната навигация, бордовите радари и системите за свръзка на бойни машини, които атакуват цели в Сирия.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия: Убедени сме, че реализацията на посочените мерки ще охлади горещите глави и ще предотврати необмислени действия, които създават опасност за нашите военни. В противен случай ще бъдем принудени да реагираме съобразно създалата се обстановка.

Израел обеща да работи за подобряване на механизма за избягване на стълкновения с руските сили в Сирия, но не и да прекрати ударите си, които определя като насочени срещу оръжейни доставки за проиранската групировка Хизбула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск е на посещение в Латвия
Папа Франциск е на посещение в Латвия
Националите ни по борба спечелиха 6 титли в Румъния преди световното в Будапеща
Националите ни по борба спечелиха 6 титли в Румъния преди световното в Будапеща