НОВИНИ

С избор на президент на Радиокомитета на ЕС завърши Радиоасамблея на EBU в София

Греъм Елис от BBC беше преизбран за президент на Радиокомитета на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Процедурата за избор на президент беше проведена от досегашния вицепрезидент Албена Миланова, БНР. Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио бяха преизбрани за вицепрезиденти на Радиокомитета на EBU, за вицепрезидент беше избрана и Филипа де Ротен от Швейцарското радио и телевизия. С избора на 10 нови членове на Радиокомитета завърши 25-ата Радиоасамблея на EBU, която се провежда за първи път в София по покана на Българското национално радио.

избор президент радиокомитета завърши радиоасамблея ebu софия
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 12.04.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Радиокомитетът на EBU е главният орган, определящ политиката в аудио сектора на обществените медии. Той взема решения относно приоритетите в радио сектора и обединява всички членове на EBU в споделянето и разпространението на качествено съдържание, оказва подкрепа в процесите на иновации, трансформации и при кризи и подпомага при разработването на стратегии за развитието на радиото в Европа.

Двете най-големи предизвикателства пред обществените радиа обсъдиха участниците в 25-ата Радиосамблея през втория ѝ ден. Привличането на младата аудитория и дигиталната трансформация са ключовите теми, които изискват разработване на нови стратегически решения и обезпечаването им с финансови ресурси. С тези две предизвикателства се срещат всички обществени радиа, а обмяната на анализи и добри практики в рамките на форума подпомага намирането на работещи решения във всяка страна. Изследванията показват, че младата аудитория все повече се интересуват от музикалното съдържание, затова нейното внимание може да бъде привлечено с качествена музика и лайфстриймове на концерти и събития в социалните мрежи. Това вече се прави от някои обществени радиа, сред които е и Българското национално радио. Развитието на DAB + формата е ключов подход за дигиталната трансформация на обществените радиа. Това обаче е възможно с участието на мултинационални корпорации и евентуално на търговски оператори, което е трудно осъществимо в повечето от държави.

107 участници в Радиоасамблеята от 39 държави от Европа, Азия и Африка разгледаха столицата. В Националния исторически музей ги приветства заместник-кметът д-р Тодор Чобанов, който разказа за археологическите разкопки и работата по тяхната консервация в София. Президентът на Радиокомитетът Греъм Елис благодари на генералния директор Александър Велев и екипа на Българското национално радио за поканата, подготовката, организацията и успешното провеждане на 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частна работилница за фалшиви български документи разкри полицията в Шумен
Частна работилница за фалшиви български документи разкри полицията в Шумен
В София откриват Глобален център за партньорство между Китай и Европа
В София откриват Глобален център за партньорство между Китай и Европа