НОВИНИ

С тържествена литургия започна празника на Бургас

Никулден е един от най-тачените празници по Черноморието, а светията- закрилник на моряците и рибарите е патрон и на Бургас. Честването на Св. Николай-Мирликийски Чудотворец винаги започва с тържествена литургия. За пръв път от 4 години богослужението се извършва в реставрирания катедрален храм в морския град "Св. Св. Кирил и Методий".

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
11:20, 06.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След като бе спасен от разрушаване и основно укрепен, днес катедралният храм "Св Св Кирил и Методий" бе осветен отново от Сливенския митрополит Йоаникий. Заради строителни дейности и липса на фундамент преди четири години храмът се наклони и пропука и бе заплашен от унищожение.

Благодарение на спешните мерки на екип от строители и реставратори той е спасен и днес отново отваря врати за служби и поклонение. Заедно с всички бургаски свещеници и игумена на Поморийският манастир владиката Йоаникий отслужи тържествен молебен.

Кметът на Бургас Димитър Николов също се помоли за благото на града и пожела на всички бургазлии здраве. По традиция в центъра на Бургас вече дими полевата кухня на военните моряци, които готвят Никулденския рибен курбан. Всички гости и граждани на Бургас ще могат да вкусят от традиционната рибна трапеза.

Рибарят-ветеран Сталин Илиев показва на всички умението си да плете мрежи, инструктори демонстрират как се кара сърф, а желаещите да станат водолази могат да видят отблизо съоръженията за влизане под вода. Интересът към тези демонстрации е голям, а преподавателката по китайски в бургаския бизнес инкубатор Йенли Жен, след като се научи да плете мрежи, пожела на своя роден език "Честит празник Никулден" .

Празникът ще продължи с литийно шествие и венец в памет на загиналите моряци и рибари, а вечерта ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират Меркел за лидер на ХДС
Избират Меркел за лидер на ХДС
Фандъкова ще изисква по-бързо информиране на пътниците при аварии в метрото
Фандъкова ще изисква по-бързо информиране на пътниците при аварии в метрото