Браншът на ресторантьорите и хотелиерите в Пловдив влиза в криза заради новата цена на тока. За това алармираха представители на бизнеса. Те са притеснени, че през следващите месеци разходите им ще скочат с 10-15 процента, а това ще се отрази върху...
Браншът на ресторантьорите и хотелиерите в Пловдив влиза в криза заради новата цена на тока. За това алармираха представители на бизнеса. Те са притеснени, че през следващите месеци разходите им ще скочат с 10-15 процента, а това ще се отрази върху заплатите на персонала и възможностите за модернизация на заведенията.
Заради увеличението на цената на тока ресторантьори в Пловдив трескаво подготвят нови разчети на разходите си. Анализите на цифрите обаче водят до задънена улица. За да запазят конкурентни и поносими цени в завединията си, бизнесмените обмислят да съкратят персонал или да намалят заплатите.
Тони Симидчиева – ресторантьор и хотелиер: "Което означава, че увеличението на тока ще се поеме от най-уязвимата част от обществото – на които заплатите им зависят от това какви са разходите в един обект."
В борбата за оцеляване бизнесът ще разчита на гъвкавостта и предприемчивостта си. Увеличение на цените в менюто е почти невъзможно на този етап – казват от бранша. И с притеснение очакват новата сметка за тока.
Атанас Терзийски: "Ние ще се стараем да задържаме цените – но това ще рефлектира върху нашия доход. Иначе рискуваме да намалим броя на клиентите."
Фалити или празни заведения – това е мрачната прогноза на бизнеса. Клиентите също си правят сметка, че в новите условия няма да имат възможност за извънредни разходи.
Златка Терзийска: "Хората се свиват – дори има и психологически момент в цялата работа."
Бизнесът в Пловдив е готов да дискутира на всички нива проблемите в енергетиката. И да отстоява правото си на оцеляване. С всички законови средства.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"