НОВИНИ

Сам срещу системата: следователят Бойко Атанасов

Угрозата е изключително голяма за всеки един, който застава и казва истината, това заяви в студиото на “Още от деня” следователят Бойко Атанасов. В понеделник пред Комисията по професионална етика и превенция на корупцията се проведе изслушването на следователя Атанасов пред Етичната комисия на ВСС.

сам системата следователят бойко атанасов
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 09.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Повод за изслушването му са изнесените от него данни, че в следствения отдел на Софийска градска прокуратура работи “шпицкоманда” под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров, чиято цел е да образува разследвания срещу представители на властта с цел впоследствие те да бъдат рекетирани. Освен това, Атанасов е подал във ВСС сигнал срещу Цацаров за системно неизпълнение на неговите задължения – за това, че не е осигурил средства за аудио и видеозапис на разпитите, провеждани в СГП.

Бойко Атанасов заяви, че е останал на изслушването до изказването на завеждащия на следствения отдел, “който заяви, че действат като войници в боя”. По думите му това му е изяснило какво ще е поведението на участващите в изслушването. Според него един юрист, който е магистрат и трябва да правораздава, не трябва да се превръща в палач. Той счита, че случващото се е ответна реакция за факти, които се изнасят и доказват незаконността на работата в Прокуратурата.

“Когато има законов начин, по който е предписано да функционира Прокуратурата, а този начин е нарушен, аз съм се обърнал към съда и съм поискал да бъде отменен начин на разпределяне на делата. За мен той е порочен, незаконен”, заяви Атанасов. Той призна, че през 2004-2005 е бил застрашаван. Това се е случило, когато е участвал в подаването на сигнал срещу прекия му началник Христо Станчев, който по-късно е заловен с подкуп. “Тогава имаше репресия срещу мен и още един колега”, каза още той.

В студиото на “Още от деня” следователят разказа как след назначаването на Петьо Петров за завеждащ на следствения отдел, Атанасов е бил извикан и му е предложен несъществуващ пост – да оглави сектор, който ще разследва бившите управляващи от ГЕРБ. Този сектор съществува в момента и функционира по начина, по който е създаден. Атанасов сигнализира за това главния прокурор, тъй като смята, че заемането на несъществуващ пост ще доведе единствено до негативи. Всъщност по този начин Бойко Атанасов не се присъединява към “шпицкомандата” в Прокуратурата.

Вижте цялото интервю в "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се пиано за пловдивско читалище
Търси се пиано за пловдивско читалище
Недоволство заради съкращения в плевенската дирекция за ”Борба с градушките”
Недоволство заради съкращения в плевенската дирекция за ”Борба с градушките”