НОВИНИ

САЩ обвиниха китайския технологичен гигант „Хуауей“ в измама и кражба

Съединените щати отправиха 23 обвинения срещу китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“, сред които са: измама, кражба на технология, и нарушаване на санкциите срещу Иран. Всички обвинения бяха отхвърлени, както от самата компания, така и от китайското външно министерство.

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 29.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Съединените щати заведоха 13 обвинения, насочени към компанията „Хуауей“, финансовия ѝ директор - арестуваната в Канада Мън Ванчжоу и две дъщерни компании.

Матю Уитакър - гл. прокурор на САЩ: В продължение на 10 години „Хуауей“ умишлено е прикривала пред финансовите институции, че „Скайком“ е нейна дъщерната компания. Компания, която е извършвала търговска дейност с Иран. За 4 години американски банки са одобрили транзакции на „Скайком“ на стойност 100 милиона долара. „Хуауей“ е предоставяла и лъжлива информация на федералните агенции, унищожавала е разобличаваща документация и е прикривала свидетели в Китай.
;

Другите 10 обвинения са за кражба на интелектуална собственост, а именно технология използвана от компанията „Ти Мобайл“ за тестване на смартфони. Китайското външно министерство реагира бързо и остро.

Гън Шуан - говорител на китайското министерство на външните работи: Ние отправяме силни призиви към Съединените щати да прекратят с неразумното потискане на китайските компании, и да започнат да се отнасят с тях честно и почтено. Китай винаги ще защитава правата на тези компании.

Китайските власти искат Съединените щати да се откажат от плановете си до утре да поискат екстрадиция на Мън Ванчжоу от Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш директор на КТБ се сдоби с обвинение
Бивш директор на КТБ се сдоби с обвинение
Цвета Караянчева: Президентът не се държи като обединител на нацията
Цвета Караянчева: Президентът не се държи като обединител на нацията