Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

САЩ призовават ЕС да спре спора за митата върху стоманата и алуминия

Съединените щати изразиха днес дълбоко разочарование, че Европейският съюз упорито продължава да обжалва в Световната търговска организация американските мита за стоманата и алуминия и призоваха страните членки на ЕС да преразгледат внимателно всеобхватните си интереси.

от БТА
16:45, 29.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
сащ призовават спре спора митата стоманата алуминия

Представителят на САЩ в СТО Денис Шей заяви на заседание на организацията, че по-нататъшни изслушвания по споровете за американските мита ще подкопаят жизнеността на СТО, според текст на изявлението му, видян от Ройтерс.

На същата среща той посочил по-късно, че Вашингтон се надяват да постигнат споразумение в преговорите за митата с Канада и Мексико.

Европейският съюз и шест страни, сред които Китай, искат СТО да се произнесе по американските мита върху вноса на стомана и алуминий, а Вашингтон иска мнението на организацията по контрамерките, въведени от някои държави, предаде Франс прес.

;

Канада, Китай, Русия, Европейският съюз, Мексико, Норвегия и Турция ще внесат поотделно официално искане за създаване на експертни групи на днешното заседание на органа за разрешаване на спорове към СТО.

;

Президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе през март мита от 25% за вноса на стомана и 10% за алуминия, които обхващат повечето търговски партньори на Вашингтон. Впоследствие повечето от тях приеха ответни мерки.

Съединените щати планират днес да поискат СТО да създаде арбитражни групи, които да се произнесат по контрамерките на ЕС, Канада, Китай и Мексико. Вашингтон възнамерява също днес да поиска СТО да учреди друга работна група, която да изрази мнение по китайските мерки в сферата на защитата на правата на интелектуална собственост.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова с остро становище срещу проектобюджета на НЗОК
Омбудсманът Мая Манолова с остро становище срещу проектобюджета на НЗОК
ДРУГИТЕ новини: Джони приключва с пиратите
ДРУГИТЕ новини: Джони приключва с пиратите