НОВИНИ

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Американският президент Доналд Тръмп обяви късно снощи, че ще изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Така, страната ще стане една от само три държави, които не са включени в споразумението, заедно със Сирия и Никарагуа. Решението на Тръмп предизвика бурни реакции между американските граждани, както и остри критики от неговите колеги.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:47, 02.06.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, а не на Париж.

Това заяви Доналд Тръмп, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение.

По думите му то ще коства на Съединените щати близо 3 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Според американския президент главната цел на споразумението не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред страната му.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Но ще започнем преговори за влизане в ново споразумение, независимо дали ще се нарича Парижко, или по друг начин, стига то да е честно към бизнеса на САЩ, работещите и населението. Ще се опитаме да постигнем такова споразумение и ако успеем ще е страхотно.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, Съединените щати трябваше до 2025 година да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 % спрямо нивата от 2005 година и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 % от емисиите на парникови газове в света.

Реакциите на западните страни не закъсняха. Въпреки че изразиха съжаление заради оттеглянето на Съединените щати от пакта, Италия, Франция и Германия отговориха решително, че той не подлежи на промяна.

В Париж, кметството на града остана осветено в зелено цяла нощ, в знак на протест срещу спорното решение. Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.

Съединените щати също не останаха безмълвни. Фронт срещу решението на президента сформираха губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон.

Кметът на Питсбърг заяви, че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто на американския народ, икономика и бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападението в Манила е било обир, а не терористичен акт
Нападението в Манила е било обир, а не терористичен акт
Миньори от Оброчище отново стачкуват
Миньори от "Оброчище" отново стачкуват