НОВИНИ

Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка

Сблъсък за здравната реформа между омбудсмана и здравния министър. Ден след като обяви идеите си за реформа, Кирил Ананиев беше атакуван от Мая Манолова заради новата задължителна здравна застраховка, която стои в основата на предлаганата реформа. Манолова твърди, че застраховката е незаконна и излишно товари пациентите с още едно плащане. Според здравния министър въвеждането на застраховките е напълно законно. За БНТ Кирил Ананиев обясни, че с тези пари ще се финансират нови дейности и ще се осигури по-качествено здравеопазване.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:05, 27.09.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Първият вариант на реформата - в системата влизат застрахователите, които се конкурират със здравната каса. Пациентът избира къде да отиде здравната вноска, която остава 8% и има възможност и за доброволно осигуряване.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Имам свой приоритет и това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на НЗОК.
Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите: Той е по-лесно реализируем в страната. С малко надграждане - малко пипване в системата. Докато първият е коренно различен.

Вторият вариант предвижда освен здравна вноска от 8%, всеки месец пациентът да плаща и задължителна здравна застраховка.

Мая Манолова - национален омбудсман: Поставям под съмнение изобщо конституционно съобразността на въвеждането на задължително здравно застраховане. Защото гражданите имат само едно задължение - да се осигуряват здравно за здравно осигуряване. Те нямат задължение за здравно застраховане.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Член 52 алинея 2 от Конституцията на Република България - там ясно е предвидено, че освен здравната осигуровка може да се предвидят други инструменти, други източници на средства, които са определени с конкретен закон.

Очаква се задължителната здравна застраховка да струва 12 лева на месец.

Мая Манолова - национален омбудсман: Аз така и не разбрах и не получих отговор на въпроса какво гражданите ще получат срещу тези 12 лева задължителна здравна застраховка.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Когато внесат те своите 12 лева - те са техните пари, те ще си управляват тези пари. И тази сметка ще има спестовен характер.

Министър Ананиев обясни още, че застрахователите ще поемат предимно скъпо струващото лечение. При по-евтиното - разходите ще си делят пациента и здравната каса или фонда за доброволно осигуряване.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: За пакета, който гарантира държавата, ние сме направили контролен механизъм, с който няма да има доплащане. Възможно е да има доплащане за други разходи, които до този момент не са включени в пакета.

Вариантите за реформа са били обсъдени в Надзорния съвет на здравната каса. Те няма да повлияят на бюджета ѝ за следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова наредба в София: Без шумни ремонти между 14:00 и 16:00 часа
Нова наредба в София: Без шумни ремонти между 14:00 и 16:00 часа
Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум
Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум