НОВИНИ

Няма сделката по замразяване на цените на петрола в Доха

Без споразумение завърши министерската среща в Доха между страните производителки на петрол, предадоха световните агенции. Срещата имаше за цел чрез споразумение за замразяване на добива в световен мащаб да се стабилизира петролния пазар и да се повиши цената на нефта.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:00, 17.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
сделката замразяване цените петрола доха

Министърът на енергетиката на Катар Мохамед бен Салех ас Сада съобщи на журналистите, че с неговите колеги са обсъдили няколко механизма за "замразяване" на добивите, оценили са различни сценарии и са стигнали до извода, че за приемане на решение е необходимо повече време.

Според него участниците в срещата в Доха са отбелязали, че фундаменталните показатели на петролния пазар се подобряват и сега той е по-стабилен, отколкото през февруари.

А министърът на петрола на Нигерия Ибе Качикву съобщи, че следващата среща ще се състои в същия формат - страни производителки членки и нечленки на ОПЕК - през юни.

Според източници, цитирани от Ройтерс, страните, членуващи в ОПЕК, са казали на петролните производителки, които не членуват в тази организация, че първо трябва да се споразумеят помежду си в ОПЕК, след което ще могат да поканят останалите производителки да се присъединят към тях.

Хода на днешната бурна среща показа, че основните противоречия са между Саудитска Арабия - най-влиятелният член на ОПЕК, и Иран, който не желае замразяване, тъй като иска да се възползва от ефекта на току-що снетите международни санкции срещу него и да достигне своите квоти за добив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бразилия се решава съдбата на президента Дилма Русеф
В Бразилия се решава съдбата на президента Дилма Русеф
Аксел Роуз ще замени вокалиста на AC/DC за предстоящото им турне
Аксел Роуз ще замени вокалиста на AC/DC за предстоящото им турне