НОВИНИ

Съдът отказа да регистрира партията на Лютви Местан

Софийският градски съд отказа регистрация на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ. Основните аргументи са свързани с абревиатурата, която е турска дума, и с устава на партията. От ДОСТ обявиха, че още в понеделник ще обжалват пред Върховния касационен съд.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 08.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според съдия Лилия Илиева не е доказано, че партията си е поставила целите, които са записани в устава й и че има яснота как да ги постигне. За името - съдът посочва, че dost на турски означава приятел, а партията се афишира именно чрез своята абревиатура.

Например на митинг, когато ДОСТ ще се скандира многократно - ще бъде налице публична проява на чужд език - пише в мотивите си съдията. И допълва, че макар в устава няма и намек, че това ще е етническа партия, то "заиграването" с абревиатурата сочи, че най-вероятно ще действа на тази основа.

От партията на Местан изпратиха официална позиция до медиите - че решението на съда е лоша новина не за ДОСТ, а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни.

Лютви Местан
- Другото име на това ограничение е дискриминация. Решението на софийския съд е акт на дискриминация, защото ограничава 15 000 реални членове на ДОСТ да се сдружават политически. Наименованията на редица други партии или техните абревиатури се представят от чужди думи, означава ли това, че тези партии не следва да бъдат регистрирани или ако са следва да бъдат забранени?!

Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията, но и със Закона за политическите партии, е позицията на Местан. От ДОСТ очакват ВКС да вземе предвид този факт, който, според тях, се съдържа и в заключението на прокуратурата.

Мотивите на съда вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети полицай загина след престрелката в Далас
Пети полицай загина след престрелката в Далас
Охранител е ранен при въоръжен грабеж в столицата
Охранител е ранен при въоръжен грабеж в столицата