НОВИНИ

Седмици наред сметището край Дупница не спира да гори

Седмици наред сметището край Дупница не спира да гори и да замърсява въздуха над града. Депото отдавна е със запълнен капацитет, но продължава да се ползва заради липса на алтернатива. Проектът за ново депо край Джерман все още е в начална фаза.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
06:35, 09.10.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В адската миризма и задушливия дим прехраната си търсят десетки роми. Боклуците преливат, но камионите продължават да трупат отпадъци от града и близките села.

Капацитетът на сметището над Дупница е изцяло запълнен, то не може да бъде изгасено защото непрекъснато тлее.

Причината за постоянното тлеене и горене е, че няма сепарираща инсталация. Това позволява смесване на различните видове отпадъци.

Мая Спасова, директор Дирекция Околна среда, транспорт и сигурност в община Дупница: Оттам се получават гнилостни процеси, вследствие на които се отделя метан, и с примес от въздух и по-силен вятър се получава разпалване.

Пушекът отива обикновено в Дупница.

Роска: Не толкова миризма, колкото се усеща и във водата и във въздуха и във всичко. На гърлото усещам нещо като ме дразни, като ме сърби.
Цветанка: Снощи имаше, бях си отворила прозорците и всичко беше.,.. нашия апартамент гледа натам, и беше ужасно, миришеше...

Община Дупница ще може да ползва сметището до края на тази година. Дотогава обаче новото депо в Джерман няма да е готово. В момента се търси сметище, което да поеме отпадъците на шестте общини от област Кюстендил.

Красимир Георгиев, зам.-кмет на община Дупница: Ако не осигурим такъв договор с отговарящи депа или някакъв друг начин не бъде намерен за решаване на проблема с отпадъците за този период от година и година и половина, проектите ни за сепариране и компостиране, които сме входирали и които ще бъдат финансирани с европейски средства, отпадат. Това би било огромна катастрофа за шестте общини.

До този момент всички запитани общини са отказали помощ за община Дупница. Ако депо до края на годината не се намери, то тогава държавата ще трябва да посочи къде да се извозват боклуците от общината през следващата година и половина. Депото в Джерман пък ако няма нови протести трябва да бъде завършено едва през 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха резервациите за Новогодишните празници в Благоевград
Започнаха резервациите за Новогодишните празници в Благоевград
Малък улов на паламуд тази година в Черно море
Малък улов на паламуд тази година в Черно море