НОВИНИ

Семейство от Варна получи двойна сметка за ток, докато е в чужбина

Жител на Варна получи необичайна за него сметка за ток. Той трябвало да плати 170 лева за декември - месец, в който не е живял на адреса. Ето историята на Пеню Пенев.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
19:26, 31.01.2017
6055
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В началото на декември Пеню Пенев и съпругата му заминали за Германия. Върнали се във Варна дни преди Нова година и с изненада установили, че за времето, през което са отсъствали, електромерът е отчел консумация за близо 170 лева. Сметката е два пъти по-висока от ноемврийската, когато са били вкъщи.

Пеню Пенев: Аз просто показвам бележките. НЛО се е настанило в къщата. Нямам друго обяснение.

Пеню Пенев няма обяснение как се е стигнало до голямата декемврийска сметка.

Пеню Пенев: Може би сега в края на януари, когато получа следващата сметка, ако тя е много ниска, тогава ще имам обяснение. И тогава да кажем нещата някак си ще са честни. Но ако сега платя висока сметка, не знам.

Пеню Пенев не смята да пише жалби и да води дела срещу електроразпределитеното дружество, защото не вижда смисъл от подобни действия.

Пеню Пенев: Това са монополисти. Срещу кого ще се жалвам, първо. Второ - електромерите дори не мога да ги контролирам. Там достъп имат само Енерго про. Те си ги засичат, те си ги контролират. Ние само плащаме.

След проверка от електроразпределителното дружество заявиха, че до средата на декември смарт електромерът е отчел ниска консумация на ток, а след 16-ти - потреблението е скочило чувствително. Семейството обаче твърди, че не е било в дома си до 26-ти декември.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че при съмнение за завишена сметка, абонатът може да подаде жалба в съответното електроразпределително дружество. От там са длъжни да направят проверка в 30-дневен срок. Едва тогава потребителят може да плати оспорваната фактура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерите на Франция и Холандия с благодарствени писма до Бойко Борисов
Премиерите на Франция и Холандия с благодарствени писма до Бойко Борисов
Новите винетки влизат в сила от утре
Новите винетки влизат в сила от утре