НОВИНИ

Ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за "МиГ 29"

До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за "МиГ 29", каза пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" министърът на отбраната Николай Ненчев.

bnt avatar logo
от БТА
13:25, 12.01.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
обявена обществена поръчка шест двигателя миг

"МиГ 29", учебно-боен, днес лети за първи път с двата оборотни двигателя, получени в края на миналата година от Полша.

Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе, каза военният министър. Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини.

Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три "МиГ 29" ще летят с нови двигатели.

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на събитието, допълни, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен "МиГ" да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.

Борисов благодари на Полша, че "помогна с тези два двигателя в критичен момент за българските ВВС" и допълни, че през март предстои да приключи обновяването на авиобазата "Безмер", която по думите му "става уникална".

От своя страна посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски посочи, че днешното събитие е резултат от доброто сътрудничество между България и Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев изрази съболезнования към президента на Турция
Росен Плевнелиев изрази съболезнования към президента на Турция
Отменени са 14 вечерни полета от Шереметиево заради очакван снеговалеж​
Отменени са 14 вечерни полета от Шереметиево заради очакван снеговалеж​