НОВИНИ

Риск от търговска война след митата на САЩ за внос на стомана и алуминий

Американският президент Доналд Тръмп подписа налагането на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 на сто на алуминия. Мерките влизат в сила след 15 дни, като изключения са посочени Канада и Мексико. Евросъюзът заяви, че ако не бъде включен в изключенията ще обяви контрамерки до 90 дни. Великобритания съобщи, че ще работи по казуса заедно с Брюксел. Китайската металургия поиска от Пекин ответни мерки срещу американския внос. Остро реагираха и другите азиатски икономики.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 09.03.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Дъмпинговия внос на стомана и алуминий е нападение срещу нас, това вътрешно производство е въпрос на национална сигурност, посочи Тръмп. Заобиколен от американски металурзи президентът изтъкна, че в страната му няма нови тарифи и посъветва производителите да преместят заводите си в Америка.

Изключениятта за Канада и Мексико се тълкуват като натиск за отстъпки на преговорите за НАФТА- Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Възможни са и други изключения.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Тарифите няма да влязат в сила поне още 15 дни и ще видим, кой се отнася с нас справедливо и кой не. Отчасти това ще важи и за военната област - кой плаща сметката и кой не. С нашите военни субсидираме много богати държави.

Евросъюзът поиска да бъде изключен от наказателните тарифи като близък съюзник на Съединените щати. Брюксел ще сезира Световната търговска организация и ще защити европейската индустрия с ответни мерки, но засега залага на диалога.

Сесилия Малстрьом - еврокомисар по търговия: Ние сме 28 страни и се нуждаем от вътрешно обсъждане, но Световната търговска организация предвижда отговор до 90 дни. Това не означава, че след този период ще наложим контрамерки. Предпочитаме да не го правим, може да почакаме и да видим развитието на нещата, но до 90 дни трябва да сме готови.

Европейският стоманодобив е изнесъл миналата година 5,5 милиона тона в Съединените щати и сега се опасява от загуба на десетки хиляди работни места. Франция се обяви за единен европейски отговор, Холандия поиска контрамерки, но и политическа деескалация. Германия призова да се избегне търговски конфликт без печеливши.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Не бих искала да използвам бойна реторика. Така няма да стигнем доникъде. Допълнителните тарифи не са нещо добро, ефектът им върху икономиката ще е неблагоприятен за всички. Никой не може да спечели такова състезание. Ето защо продължаваме да търсим диалог. В същото време Европа може да реагира и Комисията ясно го каза.

Австралия и Япония ще искат да останат извън мерките на Вашингтон. За Китай ходът на Тръмп подкопава нормалната световната търговия, Южна Корея ще отнесе въпроса към Световната търговска организация, която трябва да предотвратява търговски войни и да урежда търговски спорове. Организацията изтъкна, че още има време за дискусии и призова членовете си да не допускат падането на първата плочка от доминото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгений Онегин на сцената на Пловдивската опера
"Евгений Онегин" на сцената на Пловдивската опера
Възпоменателно честване на годишнината от спасяването на българските евреи
Възпоменателно честване на годишнината от спасяването на българските евреи