НОВИНИ

Ще намалеят ли еврофондовете след новия бюджет на ЕС: Реакцията в България

България не се притеснява от сериозно орязване на еврофондовете, въпреки заложеното общо намаление на бюджета на ЕС за земеделие и транспорт след 2020 г., обясни вицепремиерът Томислав Дончев на съвместна пресконференция с министъра на финансите Владислав Горанов.Какво още коментираха двамата за бъдещата финансова рамка на Евросъюза, вижте в репортажа на Цветелина Катанска:

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:11, 02.05.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като балансиран предложения днес от Евросъюза финансов документ. По думите му, въпреки излизането на Великобритания от общността, държавите успяват не само да запълнят образувалата се пробойна, но и залагат повече разходи. Ето защо въпреки липсата на разпределение на средствата по държави, Томислав Дончев не очаква сериозни сътресения за България.

Томислав Дончев, вицепремиер: Значима промяна на обема финансиране, което получава България не се очаква. Нито по линия на кохезионната политика, нито по линия на общата селскостопанска политика. Някъде е възможно да има леко движение нагоре, някъде е възможно да има леко движение надолу.

За първи път в бюджета на Европейския съюз се появява ново перо - миграция и сигурност- на обща стойност 62,5 млрд. евро. В него са заложени средства за укрепване на външните граници.

Томислав Дончев, вицепремиер: България като външна граница също ще има възможност да се ползва от мерките, които взима за защита на външните граници на Европейския съюз да се ползва от този ресурс.


;

Двамата министри коментираха и заложеното общо увеличение на вноските на държавите-членки в бюджета на Евросъюза.

Владислав Горанов-министър на финансите: Нашата вноска расте, но тя не расте заради промяна на механизма, по който се формира европейския бюджет, тя расте заради това че българският вътрешен продукт расте, брутният национален доход също и това е единственият фактор поради който ще очакваме промяна на вноската за България. Тоест на въпроса дали новата рамка изисква нови по-големи вноски в европейският бюджет, отговорът е по-скоро „не“.

Горанов припомни, че страната ни в момента не е само държава членка на Европейския съюз, но и е председател на Европейският съвет.

Владислав Горанов-министър на финансите: Ние като председателстващи ще положим всички усилия, така сме заявили и многократно пред нашите партньори от еврокомисията, да придвижим дебатите напред и те ще стартират още на 14 май по време на Съвета по общи въпроси.

Двамата министри коментираха и затягането на контрола при харченето на евросредства и въвеждането на принципа на върховенството на закона.

Владислав Горанов-министър на финансите: Ние не би трябвало да имаме нещо против това, друг е въпроса ако върховеството на закона се използва като опит за налагане на политическо вмешателство и неравно третиране на отделните държави.
Томислав Дончев, вицепремиер: Към средата на лятото ще имате възможност да чуете националната ни позиция.

Дончев и Горанов подчертаха, че тепърва започват дебатите за евробюджета като страната ни ще направи всичко възможно да защити националния си интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: VR яке
ДРУГИТЕ новини: VR яке
Новият бюджет на ЕС: По-малко пари за земеделие и кохезионна политика?
Новият бюджет на ЕС: По-малко пари за земеделие и кохезионна политика?