НОВИНИ

Ще отпадне ли втората смяна в училищата?

Това е една от мерките, които биха могли да се вземат в едно училище, за да може да се грижим за живота и здравето на учениците, но за целта трябва да има и условия. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 08.01.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Това е една от мерките, които биха могли да се вземат в едно училище, с оглед на това учениците да се прибират в по-ранен час тогава, когато има и повече хора на пътя, когато не са толкова изморени, за да може да се грижим за живота и здравето на нашите ученици.

Сред предлаганите мерки за безопасността на децата по пътищата е въвеждането на светлоотразителни елементи като част от облеклото им, информационни табла и в час на класа да се говори по темата, каза още тя.

Таня Михайлова: В случая не говорим за задължителен елемент, защото трябва да има условия. Вие знаете, че говорим и за едносменен режим, но това също трябва да бъде реалистично във времето.


;

Обикновено това са учениците, които имат седми час, поясни заместник-министърът.

Таня Михайлова: Идеята е да започнат по-рано, за да може да се приключи в 6 и половина. Но това означава, че трябва да има и класни стаи, и възможност.

В три области всички училища са на едносменен режим. Това са Смолян, Габрово и Силистра, добави тя.

Срокът за въвеждането на едносменен режим беше удължен до 2029 г. заради липсата на достатъчно училищна материална база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се отрази ли на традицията отменянето на фестивала Сурва в Перник?
Ще се отрази ли на традицията отменянето на фестивала "Сурва" в Перник?
Фракцията София Запад с юбилейна книга за своята 20-годишнина
Фракцията "София Запад" с юбилейна книга за своята 20-годишнина