Ще се промени ли животът на англичаните у нас след Брекзит?

Брекзит ще стане факт в полунощ в петък. Ежедневните връзки между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел ще договорят бъдещите си отношения. Ще се промени ли нещо за английските граждани, които живеят у нас на 1 февруари, и подкрепят ли те решението страната да напусне Европейския съюз, провериха кореспондентите ни от Велико Търново.

от Зорница Илиева
08:51, 30.01.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Питър е съпругата му живеят в село Драгижево вече 15 години заедно с още 16 английски заселници. Приели страната ни като своя втора родина, създали са приятелства, опознават българските традиции и казват, че се чувстват повече прекрасно у нас.

Питър, жител на село Драгижево: През 2005 година със съпругата ми дойдохме в България, за да започнем нов живот. Преди да заживеем тук, постоянно сме идвали няколко пъти тук на екскурзия и много ни хареса. Имаме две дъщери, които все още живеят в Англия и си ходим веднъж в година в Англия.

Питър продължава да следи всичко, което се случва и на политическата сцена в Англия. Споделя, че самият той не е подкрепил решението страната да напусне Европейският съюз.

Питър: Въпреки това разбирам резултатите и разбирам защо хората гласуваха да напуснем. Основна причина затова е самото отношение на ЕС към Англия. Според мен ЕС загуби своите ценности. ЕС не следва вече целите, които имаше в предишните години.

Питър и съпругата му от години имат българско гражданство, затова и той е категоричен, че за английските заселници които от години като тях живеят у нас не би следвало да има големи проблеми след Брекзит.

Питър: За мен и за жена ми не мисля, че ще има някакви промени след Брекзит. Ние вече сме си извадили български лични карти и вече сме пълноправни граждани на страната. Имаме постоянен адрес тук вече 15 години. Брекзит ще има ефект основно върху хора, които са пристигнали в България скоро. За тези като нас, които живеят тук от повече време, няма да има промени.

Британските заселници в Драгижево са надяват, че след Брекзит няма да има сериозно последици, които да променят живота на сънародниците им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мащабна операция срещу телефонни измамници тече в Разградско
Мащабна операция срещу телефонни измамници тече в Разградско
Хотелиерите и ресторантьорите от протеста се разграничават от политическите сили
Хотелиерите и ресторантьорите от протеста се разграничават от политическите сили