НОВИНИ

Откриват музей на белия щъркел в Белозем

Музей на белия щъркел ще бъде открит в село Белозем. Проектът за изграждането му вече е изпратен до немската фондация „Евронатур", която се грижи за опазване популацията на щъркелите във всички села в ЕС, в които те гнездят. Тази година първите птици в Белозем подраниха с повече от половин месец и вече подготвят гнездата си.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
21:10, 21.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

С увеличаването на щъркелите в Белозем растат и децата в селото, гласи местното поверие. Затова тази пролет всички се радват на тяхното завръщане в началото на месец март и очакват повече новородени. Даниела и Атанаска са белоземски снахи, дошли тук преди години от Стара Загора и Пловдив, и с радост отглеждат децата си на село.

За жителите на Белозем щъркелите не са само символ на настъпващата пролет и надеждата, а част от ежедневието им. Грижите за белите птици ежегодно се увеличават.

Бъдещият музей ще събере в една колекция всички експонати, посветени на щъркелите, събрани през последните години. Към него ще работи и информационен център, а целта е още тази година селото да бъде включено в туристически дестинации.

Иван Тачев, кмет на село Белозем: Ще се постараем да го направим максимално бързо тъй като тази година Пловдив е Европейска столица на културата ще има желаещи да го видят, тъй като това е нещо, което в държавата никъде другаде го няма.

И тази година фестивалът на белия щъркел в Белозем ще събере много специалисти орнитолози и любители на птиците на 18 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча
Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча
С изложба и концерт започна Европейският музикален фестивал
С изложба и концерт започна Европейският музикален фестивал