НОВИНИ

Почистват речните корита в Шумен преди пролетните дъждове

Преди пролетните дъждове в Шумен започна почистването на речните корита. Целта е по протежението на реките да няма затлачени участъци, които да предизвикат наводнения. Дейностите се извършват с минимални средства отбюджета и със служители на общински фирми.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
06:54, 17.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Голямото чистене започна от река Енчова, която пресича почти целия град. Миналата година, когато тя преля, повлече всичко по пътя си. Водната стихия разруши част от бреговете и кубици земна маса се свлякоха в руслото на реката. Свободното движение на водата се затормозява и от всякакъв вид битови отпадъци.

Иван Станчев: Намираме портфейли, които са били откраднати и после изхвърлени, 3-4 портфейла ето тука зад спирката имаше. Изхвърлят дори мръсното бельо.

Невена Костова: Защото всички изхвърлят в реката, което не трябва да бъде.

Усилията са насочени към проблемните участъци, където може да се образуват тапи. Това са основно местата около мостовете. Доста от отвеждащите канали по другата река Поройна са запушени.

Боян Тодоров, заместник-кмет на Шумен: Това са дървета, които са пречупени в следствие на снега през зимата, паднали са вътре в речните корита. При един по – сериозен дъжд те ще запушат изтичането на тая вода.

След почистването на реките е нужно укрепване на бреговете им. Община Шумен е подготвила проект за 22 000 000 лева, който предвижда водите на двете реки да се вкарат в бетонови корита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ с нови санкции срещу Северна Корея
САЩ с нови санкции срещу Северна Корея
Офис за координация на проект по програмата за развитие на Дунавския регион
Офис за координация на проект по програмата за развитие на Дунавския регион