НОВИНИ

Синодът на БПЦ решава днес кой ще е следващият Видински митрополит

Синодът на Българската православна църква решава днес кой ще е следващият Видински митрополит. Изборът се налага след кончината на дядо Дометиан, който в продължение на 30 години оглавяваше епархията. Претенденти са Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкия епископ Герасим.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:07, 04.02.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

В 11 ч., след края на неделната Света Литургия, се очаква да се пристъпи към гласуването на същинския избор на нов Видински митрополит, предаде репортерът на БНТ Милена Кирова. Българският патриарх Неофит, както и останалите митрополити от Св. Синод, ще гласуват един по един.

Миналата неделя във Видин 29 епархийски избиратели можеха да посочат двама от петимата кандидати, като двама от тях събраха 26 и 27 гласа. Един от кандидатите - епископ Поликарп, събра само два гласа, което предизвика недоволство на част от жителите във Видин. Те внесоха протестна подписка в Синодалната палата, а вчера се събраха на протест.

;

За викарийния епископ на САЩ, Канада и Австралия Даниил и секретаря на Синода Герасим гласуваха епархийските избиратели преди седмица. Днес българският патриарх и митрополите ще направят своя избор.

Врачански митрополит Григорий, наместник на видинската епархия: Съгласно устава на църквата, новоизбраният митрополит встъпва в длъжност от момента на подписване на акта от светия Синод и вписването му в кондиката на светия Синод.

Седмица след избора, митрополитът ще бъде представен и на енориашите.

Врачански митрополит Григорий, наместник на видинската епархия: За да има мъничко време да се подготви, да се организира посрещане, богослужбите в епархията и всичко това, което изисква време.

Във Видин очакват наследника на дядо Дометиан от месеци.

Просто да е, знам ли, да е добър и да е така, отдаден на хората.
Трябва да има качества, да уважава, да си върши програмата както трябва.

В Синода беше внесена подписка в подкрепа на друг кандидат и епархийските избиратели бяха обвинени в манипулиране на избора.

Това е един много важен избор, защото това е доживотен избор.
Искаме достойни архипастири, които да работят на Божията нива.

Епархийски избиратели от своя страна обявиха, че публично са оклеветени и обидени. Подадена е жалба в прокуратурата.



;

Тук се провеждаше и втори протест на хора, според които изборът се е провел по правилата.

От Светия Синод решиха в пълен състав, че изборът във Видин е протекъл както трябва и е легитимен. Затова днес претендентите за нов видински митрополит са Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкия епископ Герасим.



;

След гласуването предстои патриарх Неофит да се обърне към народа и да огласи името на новия видински митрополит. Той ще бъде доведен от храма св. Ал. Невски, където са се черкували двамата претенденти. Ще последват слова на българския патриарх и новия митрополит.

Очаквайте подробности по-късно!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бисер няма да отбележат с курбан годишнината от наводнението
В Бисер няма да отбележат с курбан годишнината от наводнението
От нашите пратеници: Атина часове преди митинга за името на Македония
От нашите пратеници: Атина часове преди митинга за името на Македония