Синодът на Вселенската патриаршия подписа томоса за новата украинска църква

Всички членове на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул подписаха томоса за предоставяне на автокефалия на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ). Това съобщи ТАСС по данни на пресслужбата на Вселенската патриаршия.

от БГНЕС
14:24, 09.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
синодът вселенската патриаршия подписа томоса новата украинска църква

"Томосът бе подписан от членовете на Светия синод. Той ще бъде изпратен в Украйна в близко бъдеще", каза източникът.

Сегашното ръководство на Украйна активно насърчи идеята за създаване на поместна православна църква в страната, която няма да бъде свързана с Московската патриаршия. В началото на октомври Вселенската патриаршия обяви, че започва процес на предоставяне на автокефалност на Украйна.

На 5 януари, константинополският патриарх Вартоломей подписа и на следващия ден връчи на главата на новосъздадената ПЦУ Епифаний томос за автокефалия, който беше доставен в Киев. Документът обаче беше върнат в Истанбул, за да получи подписите от всички епископи на синода.

В украинския превод на текста в този документ се отбелязва, че "правата на Вселенския престол на Екзархията в Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалени" и всички "значими въпроси" на ПЦУ трябва да бъдат решени чрез Константинопол.

Освен това, тя не може да назначава епископи или да създава парафи извън пределите на Украйна и не може самостоятелно да произвежда миро за поклонение, за разлика от каноничната Украинска православна църква.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мей не получи подкрепата на Северноирландската партия за сделката за Брекзит
Мей не получи подкрепата на Северноирландската партия за сделката за Брекзит
Африканска чума по дивите прасета стигна до границата с България
Африканска чума по дивите прасета стигна до границата с България