НОВИНИ

Скандал с третата ни изложба в Лувъра

Скандал с третата българска изложба в Лувъра, още преди да се е състояла. Експерти не са съгласни експозицията с работно заглавие "Изкуство и култури в България през 16-18 век" да бъде представена в отдел "Ислямско изкуство". Мотивът им - не може православни икони от този период да бъдат изложени до ятагани и други атрефакти. В отговор министърът на културата Боил Банов призова да не се подхожда ксенофобски по темата. За "По света и у нас" председателят на комисията по култура Вежди Рашидов заяви, че мотото на изложбата е различно от това, което се тиражира.

bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 07.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В края на миналата година става ясно, че Лувърът е потвърдил третата българска изложба в Париж. Шарлот Мори, специалист османист, е определена от френска страна за куратор на изложбата. Целта ѝ е да представи в експозицията взаимодействието между ислямското и християнското изкуство по нашите земи. Български експерти обаче смятат, че е пресилено да се търси взаимодействие между ислямското и християнското изкуство у нас в този период.

Влиянието на ислямското изкуство върху християнското по българските земи в периода 16-18 век е пренебрежимо малко, е категоричното мнение на експертите.

Проф. Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата: Тези взаимодействия са преекспонирани, изследвани в науката и е абсолютно доказано, че първо са индиректни и второ, са изключително ограничени. Така че моят съвет е Министерството на културата да не се ангажира с такава спорна теза за представяне на съвременната българска държава във Франция и конкретно в Лувъра.

Договорът за сътрудничество с Лувъра е сключен още по време на мандата на Вежди Рашидов като министър на културата. Рашидов не е определял темата на експозицията. По-късно от негов коментар стана ясно, че ще замине спешно в Париж, за да разговаря с директора на Лувъра, заради скандала.

До момента няколко институции са изпратили писма до настоящия министър на културата Боил Банов за изясняване на създалата се ситуация, но нямат отговор. Банов заяви, че експонатите, които ще влязат в изложбата, са част от нашата история.

Боил Банов, министър на културата: Аз се надявам, че всички ние не сме ксенофоби. Това е част от нашата история. Тук има със сигурност, като говорим за 16-18 век, ще има много неща, свързани с исляма, ще има много неща, свързани и не само с исляма. Така че това е нашата история, наш период, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки, нашите музеи, в православната църква и така нататък.

Недоволните експерти призовават министъра на културата да откаже участие в изложбата. Вместо това да се предложи експозиция, която да представи „Християнско изкуство от българските земи през XV XIХ в." с участие на куратор и от българска страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тошко Бързилов е пожарникар на 2019 г.
Тошко Бързилов е пожарникар на 2019 г.
Данаил Кирилов поиска от ВСС съдия Андон Миталов да бъде освободен
Данаил Кирилов поиска от ВСС съдия Андон Миталов да бъде освободен