НОВИНИ

​След ветото на САЩ: Спешно заседание на ОС на ООН за статута на Ерусалим​

Общото събрание на ООН се събира на 21 декември на необичайно специално спешно заседание по искане на арабските и мюсюлманските страни заради решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:19, 19.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
​след ветото сащ спешно заседание оон статута ерусалим​

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур каза, че Общото събрание ще гласува проекторезолюцията с настояване декларацията на Тръмп да бъде оттеглена, на която в Съвета за сигурност вчера САЩ наложиха вето.
Останалите 14 страни в Съвета подкрепиха внесената от Египет резолюция.

В нея не се споменават конкретно САЩ или Тръмп, а се изразява "дълбоко съжаление за взетите наскоро решения за статута на Ерусалим". Мансур изрази надежда, че Общото събрание ще гласува в подкрепа на резолюцията. Този вид гласуване няма задължаващ ефект, но има политическа тежест.

Съгласно резолюция от 1950 г. специално спешно заседание на Общото събрание може да се свика за обсъждане на даден въпрос, "за да се изготвят подходящи препоръки към страните членки за колективни мерки", ако Съветът за сигурност не успее да предприеме действия.

В историята на ООН са били свикани само 10 такива заседания. За последен път това стана през 2009 г. във връзка с окупираните Източен Ерусалим и палестински територии. В четвъртък ще бъде възобновено именно това заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибарите от Ченгене скеле почитат Никулден по стар стил
Рибарите от "Ченгене скеле" почитат Никулден по стар стил
6000 км третокласни пътища у нас се нуждаят от ремонт
6000 км третокласни пътища у нас се нуждаят от ремонт