НОВИНИ

Случва ли се нещо добро в българската енергетика?

Гости в предаването "Още от деня" бяха енергийният експерт Илиян Василев и бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, които коментираха стабилна ли е българската икономика.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
18:57, 19.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
случва нещо добро българската енергетика

По думите на Куюмджиев тази така наречена "стабилност" на българската енергетика е била постигната с цената на един огромен нов дълг от милиард и 300 милиона, които е бил взет от БЕХ и даден на американските централи и българските ТЕЦ-ове. Куюмджиев уточни, че това е "мостови" кредит, който е за 12 месеца и догодина по това време тези пари трябва да се върнат, като към тях трябва да се добавят още 1 милиард лева, които са били взети през 2013 година.

Според Куюмджиев реалността е малко по-различна:- в момента НЕК наближава 5 милиарда дълт, т.е. той е в технически фалит и с новия дълг на БЕХ се прехвърли границата, в която тази компания може да обслужва кредитите си с приходите от дейността си. От тук нататък и БЕХ влиза в спералата на невъзвращаемите кредити, каза още Куюмджиев.

;

Според Илиян Василев оценяването на състоянието на енергетиката винаги трябва да бъде релативно, т.е. спрямо онова положение, в което тя е била преди една година или две години. По думите му не е редно да се извеждат каквито и да било мнения за състоянието на енергетиката въз основа на някакви баланси, още повече, когато те са текущи. Има счетоводни загуби и печалби. Големият проблем в енергетиката е, че са били блокирани вътрешните финансови потоци, поради това, че нямаше разплащане с американските централи, които на свой ред не можеха да платят на Мини “Марица” и т.н


Вижте целият разговор в "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Русе
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Русе
Русенци срещу шума и мръсотията по булевард „България”
Русенци срещу шума и мръсотията по булевард „България”