Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Сметната палата установи 10-годишен провал на електронното здравеопазване

10-годишен провал на електронното здравеопазване установи одит на Сметната палата. Проверяващият орган даде на министъра на здравеопазването 20 препоръки, както и 7 на управителя на НЗОК като те трябва да се изпълнят до края на следващата година.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:36, 28.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
сметната палата установи годишен провал електронното здравеопазване

Сметната палата извърши одит на изпълнението „Електронно здравеопазване“ за периода от 01.01.2012 г. - 30.06.2016 г. Установено е, че въпреки че то е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии, през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни. На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство.

Отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи.

В доклада на Сметната палата е записано, че цялостната организация на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване.

До края на одитирания период няма разработени и утвърдени национални здравно-информационни стандарти и медицинска документация, съответстващи на възможностите за електронна обработка и обмен на медицинска и здравна информация. Отделните информационните системи и регистри в здравеопазването не са интегрирани и обмен на данни в реално време между тях не се осъществява.

Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време.

В заключение от Сметната палата посочват също, че резултатите от проведеното национално представително изследване на удовлетвореността на гражданите от реализацията на електронното здравеопазване потвърждават наличието на съществени пропуски в дейността на институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенатът отхвърли законопроекта за частична отмяна на Обамакеър
Сенатът отхвърли законопроекта за частична отмяна на "Обамакеър"
Медийно премерване на силите?
Медийно премерване на силите?