НОВИНИ

​Филмите със "Златна мечка" и "Златен лъв" на ХХ "София филм фест"

Филмите със "Златна мечка" от Берлин и "Златен лъв" от Венеция могат да се видят само на 20-ия "София филм фест" - "Такси" на иранския дисидент Джафар Панахи и "Отдалече", игрален дебют на 48-годишния венецуелски режисьор Лоренцо Вигас, съобщават организаторите.

bnt avatar logo
от БТА
13:38, 21.01.2016
Чете се за: 01:31 мин.
Още
​филмите златна мечка златен лъв софия филм фест

"Такси" е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. При него се качват различни типажи, представящи многообразието от възгледи и настроения в съвременен Иран. Филмът е остроумен, изобретателен, ироничен, критичен, политически и човешки, оптимистичен и тревожен портрет на днешен Техеран. За да разкрие двойствения морал на религиозно доминираното общество, Панахи непрестанно държи зрителя на границата между документалното и фикцията.

"Такси" е третият пълнометражен филм /след "This Is Not a Film" и "Closed Curtain"/, заснет от Панахи, въпреки забраната на властите в Иран след ареста на режисьора за това, че иска да заснеме документален филм за протестите срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 година.

"Вместо да позволи да убият духа му и да се откаже, вместо да се остави да го завладее гняв, Джафар Панахи написа любовно писмо на киното", казва при връчването на наградата в Берлин председателят на журито Дарън Аронофски. "Филмът е пълен с любов към неговото изкуство, към неговата общност, към страната и публиката му", добавя американският режисьор.

Творчеството и талантът на Джафар Панахи отдавна имат признание по света. Сред големите му отличия са "Сребърна мечка" за най-добър сценарий през 2013 г. за "Closed Curtain" и през 2006 г. за "Offside", наградата на журито в програмата "Особен поглед" в Кан през 2003 г. за "Crimson Gold", "Златен лъв" през 2000 г. за "Кръгът", "Златен леопард" в Локарно'97 за "Огледалото", "Златна камера" в Кан'95 за дебюта му "Белият балон". Джафар Панахи е приятел на СФФ и два пъти е бил гост - през 2002 и 2004 година.

С "Отдалече" Лоренцо Вигас се появява на сцената на световното кино с впечатляващ собствен почерк, подкрепен от големи имена във филмовата индустрия на Латинска Америка. Съсценарист на Вигас е мексиканецът Гилермо Ариага /работил с Алехандро Гонсалес Иняриту в "Любовта е кучка", "21 грама" и "Вавилон"/, а известният чилийския актьор Алфредо Кастро изпълнява главната роля във филма. Неговият герой - Армандо, е не особено общителен, затворен в себе си зъботехник на средна възраст, който кани в апартамента си млади момчета от бедните квартали на Каракас. Плаща им, за да гледа голите им тела, без да ги докосва. Преживяна в детството неизличима травма, пречи на Армандо да създаде истинска любовна връзка. . .

"Отдалече" е първият венецуелски филм, поканен за участие и спечелил най-високото фестивално отличие във Венеция. Удостоен е и с наградата за най-добър сценарий в Солун. Преди "Отдалече" Лоренцо Вигас снима документални филми и един късометражен - "Los Elefantes Nunca Olvidan" /"Elephants Never Forget"/, чиято премиера е на "Седмицата на критиката" в Кан-2004.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина известната френска писателка Едмонд Шарл-Ру
​Почина известната френска писателка Едмонд Шарл-Ру
На Бабинден в село Балканци
На Бабинден в село Балканци