НОВИНИ

Социологически агенции: Готвените промени в Изборния кодекс са тоталитарни

Въвеждането на забрана за публикуването на резултати, свързани с изборни проучвания в периода на предизборна кампания, нарушава свободата на словото, подобна практика има само в тоталитарни държави. Това пише в позицията на Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение във връзка с предстоящото гласуване на промени в Изборния кодекс.Правната комисия ще гласува промените на второ четене утре в НС.

социологически агенции готвените промени изборния кодекс тоталитарни
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 20.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

От асоциацията смятат, че подобна практика съществува единствено в тоталитарни държави и е била позната на българските граждани от периода преди 1989г.

Ето и другите точки от официалната позиция на БАМОР:

  • Тя отваря широко поле за манипулации чрез възможността в публичното пространство да се тиражират резултати от проучвания за изборите, зад които не стои никой и респективно – никой не носи отговорност.
  • В епохата на социалните мрежи, където може да се разпространява всичко подобна забрана е безсмислена и поставя в неравностойно положение всички медии, които работят професионално и отговорно.
  • Забраната е и дискриминационна, тъй като с нея не се ограничава правото на партиите да поръчват проучвания за изборите, а само правото на гражданите да се информират.
  • Затова ние, членовете на Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение настояваме за спазване на принципите на демократичната държава и категорично се противопоставяме на тази промяна в Изборния кодекс, като си запазваме правото да сезираме компетентните държавни органи и европейски институции.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неуредици във Фонд  Научни изследвания спират системата за земетресенията
Неуредици във Фонд " Научни изследвания" спират системата за земетресенията
Кариерен форум ”Планирай бъдещето” в Югозападния университет в Благоевград
Кариерен форум ”Планирай бъдещето” в Югозападния университет в Благоевград