Спецсъдът даде ход на делото срещу Даниел Митов и бившия му заместник

С прочитане на обвинителния акт и искане за отвод на прокурора - в Специализирания съд започна делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Митов е подсъдим за престъпление по служба, а Ангеличин за безстопанственост. Според прокуратурата с действията си те са нанесли щети за близо половин милион лева.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
10:07, 12.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Заседанието започна с искане за отвод на един от тримата прокурори по делото - Боряна Бецова. Според защитата - тя е била командирована от главния прокурор без мотиви и е показала предубеденост в медийни изяви. Адвокатите се позоваха на изказване на Бецова, в което твърди, че посочени в делото суми, са били възстановени след намесата на прокуратурата. Според защитата това е станало много по рано след проверка на държавната финансова инспекция.

Ина Лулчева - адвокат на Даниел Митов: Искането на защитата беше, защото считаме, че е недопустимо да се изопачават фактите публично, за да се злепоставя обвиняемия.
Христо Ботев - адвокат на Христо Ангеличин: Нашата държава вече е прокуратурата. Те разрешават всички проблеми - записват деца в градините, слагат мантинели, събират пари, които са дадени неправилно.
Боряна Бецова - прокурор: Не съм се излъгала. С АДФИ се работи по-отрано преди образуване на делото. Но няма да го коментираме, страните имат право да искат отвод и са го упражнили. Със мен или без мен делото ще приключи.
Пламен Петков - прокурор: Съдът се произнесе, че искането е неоснователно.

Обвинението твърди, че в нарушение на закона външното министерство не е наело фирма, която да осигурява служебните пътувания. Вместо това чрез 2 споразумения са ползвани услугите на дружество, което вече имало договор с Министерството на земеделието. Според Митов това е редовна практика в администрацията, която се налага, защото се бавят процедурите по обжалване на обществените поръчки. Делото продължава на 21 март с разпит на свидетели.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Проверяват за колани в колите и за каски мотоциклетистите
​Проверяват за колани в колите и за каски мотоциклетистите
Съдът отхвърли жалбите за премахване павилионите пред кино Космос
Съдът отхвърли жалбите за премахване павилионите пред кино "Космос"