Срокът за годишните отчети на фирмите изтича утре

На 5 април изтича крайният срок, в който фирмите са длъжни да представят в Националния статистически институт годишните отчети за дейността си.

от БНТ
10:22, 04.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
срокът годишните отчети фирмите изтича

Компаниите, които са данъчно задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане, трябва да подадат отчетите си в информационната система „Бизнес статистика“, като номерата на документите се изпращат на НАП служебно.

Въпреки проблемите със системата в края на март срокът за отчитане не е удължен.

По информация на НАП от 370 000, които са подали данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци, 12 000 са го направили без посочване на входящ номер, заради техническите проблеми на системата на НСИ "Бизнес статистика". Компаниите, които не са успели да подадат номера, трябва да го направят до полунощ на 5 април, като данните ще бъдат служебно предадени на НАП.

На 30 април изтича срокът за отчетите на едноличните търговци и всички лица, които нямат задължение за подаване на годишна данъчна декларация за 2018 г., но са длъжни да представят годишен отчет за дейността си за 2018 г.

По данни на Статистическия институт само около 3% от фирмите, които са подали годишните си данъчни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, нямат входящ номер на годишния отчет за дейността си от НСИ. След като отчетът постъпи в НСИ, неговият входящ номер се подава служебно в Националната агенция по приходите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отмениха мярката за неотклонение на Лаура Кьовеши
Отмениха мярката за неотклонение на Лаура Кьовеши
​Главният прокурор разпореди проверки за още три апартамента​
​Главният прокурор разпореди проверки за още три апартамента​