НОВИНИ

Станаха ясни кандидатите за следващ Видински митрополит

На състоялите се днес епархийски избори във Видин избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за двамата кандидати, от които Светият синод ще избере на 4 февруари новия Видински митрополит. Най-много гласове получиха Драговитийският епископ Даниил - 27 гласа, и Мелнишкият епископ Герасим - 26 гласа, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:29, 28.01.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
станаха ясни кандидатите следващ видински митрополит

Всеки от останалите трима кандидати за нов митрополит на Враца е получил по два гласа. Това са Белоградчишкият епископ Поликарп,
Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Яков

Епархийските избори във Видин са се състояли под ръководството на Врачанския митрополит Григорий. Спазвайки устава на БПЦ-БП, избирателите са давали тайно своя глас, като са били пуснати 29 бюлетини.

Драговитийският епископ Даниил /1972 г./ е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, а Мелнишкият епископ Герасим /1979 г./ е главен секретар на Светия синод и е председател на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 3 февруари е насрочено заседание на Светия синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от избора във Враца. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светият синод счете избора за изряден, на 4 февруари ще е каноничният избор за нов Врачански митрополит в параклиса "Св. цар Борис - Покръстител" в Синодалната палата. На него патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод ще изберат един от двамата кандидати и ще го утвърдят за нов Видински митрополит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на Сена в Париж остава критично
Нивото на Сена в Париж остава критично
На 91 г. почина основателят на Икеа Ингвар Кампрад
На 91 г. почина основателят на Икеа Ингвар Кампрад