НОВИНИ

​Стари занаяти показаха майстори на фолклорен фестивал в Ковачевица

На централната улица в красивото планинско село своите умения показаха грънчари, ковачи и обущари. Ковачевица е популярна с автентичния си вид, а много художници отиват там, за да рисуват на пленери.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антон Чавдаров
08:36, 24.09.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Как желязото се кове докато е горещо в Ковачевица на всички любопитни показваше майстор Асен от Гоце Делчев.

Асен Тишовски, майстор: Не е важното да си бърз, или не, а да знаеш как да го работиш... Бързо изстива, докато е горещо се чука, изстине ли не може повече.... Малко хора останахме, почти изчезваме, обаче ние не можем да оставим нещата поне докато сме живи и здрави ще работим.

Занаят показа и Марио.

Грънчарят даваше първи указания предимно на деца. Разказа ни, че те схващат по-бързо какво да правят с глината и машината, която я върти.

Марио Ангелов, грънчар: Гърненцата чувството отвътре когато оформям коремчето или дъното на гърнето те усещат между пръстите и с деца е по-лесно защото те са доверчиви. Като кажа опуснете си ръцете и се доверете те се доверяват и с техните ръце наистина излиза съда благодарение на техните ръце.

Изделията от кожа Драган Мирев донесе готови. От десетки години занаятчия, той обясни, че работата с този вид материал изисква много концентрация и усилия, затова с кожа се работи на усамотено място.

Драган Мирев: Просто непослушен материал, това е цялата работа. Много ти отнема от енергията. Нищо друго, което съм правил, ако щете плоча като сме рили не ме изморява така както работата с кожата. На работа се чувствам абсолютно изцеден.

Фестивалът в Ковачевица се провежда за втора поредна година. Участие в него взеха много фолклорни групи, съставени предимно от деца.

Кирил Джуглев кмет, на Ковачевица: Да гледате някой да щрака на телефона, някое от децата? Няма! Значи, отнема им от вниманието значи им е интересно.
Богдан Паташев, организатор: Идеята на фестивала изобщо точно се роди от това да използваме селото което се е съхранило в историята не само да му се радваме, а да го използваме събирайки хора със отношение към миналото ни.

Гостите в Ковачевица се насладиха и на уникалната архитектура на селото, запазена векове наред. Ковачевица привлича туристи и с уникалната си кухня, в която се използват само истински еко продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха подводница от Първата световна война край Белгия
Откриха подводница от Първата световна война край Белгия
За чистота на въздуха в София
За чистота на въздуха в София