НОВИНИ

Стартира нова програма за заетост

Работодатели, които наемат трайно безработни, хора над 54 години и такива с ниско образование по схемата "Обучение и заетост ", ще получат пари за заплатите и осигуровките им за една година. Какви са изискванията и сроковете за кандидатстване и какво предлага програмата на безработните разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:32, 20.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Когато нямаш работа повече от година и вече си надхвърлил 50-те, започваш да се обезверяваш. Така попадаш сред трайно безработните. Те са една от чувствителните групи, които от Социалното министерство определят като приоритетни при осигуряването на работа.

По схемата "Обучение и заетост" професионална реализация могат да намерят именно продължително безработни, хора над 54 години и такива с основно или дори по-ниско образование. По данни на министерството около 60% от регистрираните безработни търсят работа повече от година.

Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика: Някъде около половината от тях са над 50-годишни. Това са хора преди пенсия. Някъде около половината са с ниско под средното образование. И тези хора най-трудно си намират работа. Всъщност ние трябва да помогнем, надявам се, и да са достатъчно мотивирани те да получат тази квалификация, да се върнат обратно на работа, да си възстановят трудовите навици, за да могат да останат по-трайно на пазара.
;

Трайно безработните могат да кандидатстват за работа в бюрата по труда в цялата страна. За всеки ще бъде изготвен индивидуален план за действие.

Етап първи - с европейско финансиране - над 8 милиона лева ще бъдат разпределени за заплати и осигуровки на 7 400 души.

Етап втори - безработните да се преквалифицират и да преминат обучение, за да имат по-голям шанс за намиране на постоянна работа. Така общо по схемата ще бъдат инвестирани 81 милиона лева.

Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика: Това, което правим, е да финансираме минималния осигурителен доход плюс заплатата към него в рамките на 6 месеца, следващите 6 месеца работодателя трябва да плаща заплатата, а ние финансираме осигуровките.

От Социалното министерство отчитат засилен интерес от страна на работодателите и им напомнят, че срокът за кандидатстване е кратък - от 25-ти март до 1-ви април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на март може да се възползвате от 5 % отстъпка за данък общ доход
До края на март може да се възползвате от 5 % отстъпка за данък общ доход
Нови розови храсти и дървета в Пловдив
Нови розови храсти и дървета в Пловдив