НОВИНИ

​Столичният общински съвет решава за цената на билетчето

Столичният общински съвет обсъжда предложението за поскъпването на билета за градски транспорт в София с 60 стотинки. Предложението е на Центъра за градска мобилност, който иска увеличаване на цената на билета, но запазване на цената на абонаментните карти. Предлага се и въвеждането на нова месечна карта - "метро плюс" - за метро и една линия наземен транспорт на цена 43 лв. Заседанието на съветниците е съпроводено от протест. Вижте прякото включване на Зоя Велинова в обедните новини!

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Велиана Кашева
11:34, 14.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Предложените промени предвиждат и три нови карти за пътуване. "Метро плюс" ще бъде месечна и ще важи за метрото и една наземна линия с цена от 43 лева. Тридневна карта за всички линии ще струва 10 лева, а карта "София", която ще е за туристи ще струва 20 лева и ще дава преференции при посещение на музеи.

Цените на съществуващите досега карти се запазват. Глобите за гратисчиите скачат двойно - от 20 на 40 лв., актовете - на 200 лева. Предложението на Центъра за градска мобилност се подкрепя единствено от ГЕРБ.

Час преди да започне заседанието на Столичния общински съвет пред вратите на Московска 33 беше организиран протест срещу вдигането на цената на билета. Организаторите от Дискусионен клуб за социална и местна политика заявиха, че алтернативни мерки има - например, да се съкрати Центърът за градска мобилност и да се инвестира в гъвкава тарифна политика.

Опасенията им са, че ако билетът за градския транспорт поскъпне, ще се увеличи трафикът от автомобили, както и хората, които пътуват без билет и които едва ли ще могат да плащат по-високите глоби. Всичко това, смятат организаторите, ще доведе до спад в приходите на Столичната община. А най-големият страх на протестиращите е, че ако билетчето поскъпне, това ще засегне пряко най-бедните хора.

;

Мария Гуркова: Реших да се включа в протеста, тъй като е публична тайна, че 70% е загубата в градския транспорт. И смятам, че вместо да събират от нас тези пари, които са им на загуба, просто да го направят ефективно събирането на техните пари, а не ние отново да плащаме за загубата на тези публични средства. По тоя начин всъщност ние плащаме два пъти.

Даниела Гълъбова: Цената на билета се вдига, за да плаща софиянецът злоупотреби направени с градския транспорт. Питайте общинарите, питайте ги за какво става въпрос! Не си мислете, че го правят, за да оптимизират разходите и ние да си купуваме карти, не вярвам в това!

Кремена Григорова: Аз съм дошла тука да защитя интересите на всички бедни софиянци. Защото всичко се вдигна - и хранителните продукти, и услугите. Докога така?!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крави изскочиха на път в Кюстендил
Крави изскочиха на път в Кюстендил
БНТ с престижна международна награда
БНТ с престижна международна награда