НОВИНИ

Столично училище с иновативна система срещу вредните храни

По-строг родителски контрол върху това какво купуват децата в училищните лавки. В столичното 119-то училище вкарват нова електронна система, която ще позволява всеки родител да вижда онлайн какво се предлага в бюфета и да отбелязва за всеки продукт дали е разрешен за купуване от неговото дете или не. Пазаруването ще става с предварително заредена електронна карта.

Христина Христова
от Христина Христова
09:41, 23.03.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Вкъщи контролът какво да се яде и какво не, е лесен. Но в училище? Е, с помощта на новата система родителят ще избира какво точно детето му да си купува в междучасието. Изборът ще става онлайн - всичко, което се предлага в училищния бюфет, е вкарано в система, с помощта на която родителят ще маркира позволения и непозволения за купуване продукт.

Янко Бахчиванов - баща на Янко, 3. клас: С въвеждането на една такава система ще имаме възможност да контролираме това какво да си купуват те и какво не, съобразно и нашите виждания за здравословна храна

Всяко дете ще има електронна карта, която родителят му е заредил с пари.

Янко Бахчиванов- баща на Янко, 3. клас: А ако си сменят картите? - Това не сме го мислили, но пък от друга страна всяко детенце има интерес да си пази неговата карта, защото неговите парички са заредени в нея и ако си сменят картите най-вероятно ще се получат и други конфликти.
Нели Павлова, 4. клас: Ще е по-лесно, защото ако използваме тази карта, няма нужда... някои деца имат проблем... не могат да смятат и ще им е по-лесно с картата.
Симеон Ангелов - заместник-директор, 119 СУ: Детето, след като си заяви дадената храна, се чекира, ако храната се окаже, че е в неразрешената част съответно не се разрешава покупката и служителят в училищната лавка не дава този продукт.

Всеки родител сам преценява с каква сума пари да зареди картата.

Янко Бахчиванов - баща на Янко, 3. клас: Това им изгражда едно малко по-високо ниво на култура как да оперират с такъв тип инструменти от малки.

Има ли неща, които много искаш да си купиш, но няма как, защото мама и тате не дават?

Нели Павлова, 4. клас: Да, но понякога си ги купувам . Ама аз им казвам. Понякога се сърдят, но...не толкова.

Електронната система за училищния бюфет ще заработи следващия месец. По подобен начин децата вече се хранят в стола на училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн
Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн
Двама Тимошенко ще търсят подкрепа на президентските избори в Украйна
Двама Тимошенко ще търсят подкрепа на президентските избори в Украйна