НОВИНИ

Утре Светият Синод избира нов митрополит на Видин

Светият Синод на Българската православна църква прие за легитимни изборите за нов Видински митрополит. Утре трябва да бъде избран новият митрополит на Видин измежду двамата кандидати. На състоялите се на 28 януари 2018 г. избори епархийските делегати излъчиха двама кандидати. В съответствие с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим.По-рано днес пред сградата на Св. Синод имаше протест. Очаквайте подробности!

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:33, 03.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
светият синод избира нов митрополит видин

Изборът им бе признат за легитимен от БПЦ, която определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции като неприемливи и противоканонични.

;

На 4 февруари ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодалната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

;

В изявление на Св. Синод се казва, че в пълен състав в заседанието си днес Синодът е изслушал доклад на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол, с приложен протокол и изборни книжа на Видинския епархийски избирателен събор от проведения на 28.01.18 г. избор за епархийски митрополит на Видинска епархия и след обстойно разглеждане и проведено гласуване решил в неделя да бъде проведен Канонически избор за митрополит на Видинска епархия в Синодалния параклис "Св. цар Борис".

"Против" утвърждаването от Св. Синод на епархийския избор за Видински митрополит гласува Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, се посочва в съобщението на Патриаршията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски самолет е вероятно свален от бунтовници в Сирия
Руски самолет е вероятно свален от бунтовници в Сирия
Жертвите на турските въздушни удари в Северна Сирия достигнаха 150 души
Жертвите на турските въздушни удари в Северна Сирия достигнаха 150 души