НОВИНИ

Светла Янчева: За 10 години в агросектора влязоха над 16 млрд. лева

„За 10 години чрез фондовете на Европейския съюз в агросектора влязоха 10 милиарда лева по първи стълб на Общата селскостопанска политика чрез директни плащания и над 6 милиарда и 400 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева при официалното откриване на Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда в к.к. „Златни пясъци“.

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 08.02.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
светла янчева години агросектора влязоха млрд лева

По думите й, инвестициите са повишили жизнеността на стопанствата и са увеличили тяхната конкурентоспособност. „Българското земеделие днес е достоен конкурент в общото европейско семейство – модерно, високотехнологично, отговарящо на съвременните изисквания и стандарти за безопасност на храни и фуражи и хуманно отношение към животните, както и за опазване на околната среда“, каза още доц. Светла Янчева. Тя подчерта, че финансовата подкрепа в рамките на Общата селскостопанска политика е оказала силно влияние върху българския износ на земеделска продукция. Заместник-министър Янчева уточни, че близо 4 пъти е нараснал износът от 2006 г. насам и през последните три години се движи между 7 и 8 милиарда лева.

„Общата селскостопанска политика трябва да продължи да заема централно място в приоритетите на Европейския съюз и да остане силна и финансово обезпечена“, категорична бе тя. Доц. д-р Светла Янчева допълни, че от първостепенно значение за България са инструментите, доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, които трябва да останат неразделна част от Общата селскостопанска политика и през следващия период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават ваканцията на учениците в столичните квартали, които са без парно
Удължават ваканцията на учениците в столичните квартали, които са без парно
НДК с нов принципал
НДК с нов принципал