Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Световни реставратори се събират в Пловдив

Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество с фондация „Международен комитет за консервация и реставрация на мозайки“. С това Пловдив вече официално става домакин на 14-ата Международна конференция - триенале за консервация на мозайки, която ще се проведе през 2020 г.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
10:35, 14.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Меморандумът беше подписан от кмета на Пловдив Иван Тотев и почетния президент на Международния комитет за консервация на мозайки Гайл де Гишен. Международната организация е избрала Пловдив за провеждане на авторитетния форум заради богатото мозаечно наследство на града. За първи път срещата на реставраторите от цял свят ще се състои на Балканите.

Гайл де Гишен – почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки: Ползата е двойна както за нас от Международния комитет за реставрация на мозайки, и за Вас, за да се свържем със специалисти от България и региона, тъй като това е стратегическа цел.

От комитета имат интерес към експонирането на мозайките в Голямата базилика, защото това ще е първият обект от такова значение, където мозайките ще бъдат показани на две нива.

Елена Кантарева - Дечева - реставратор: Да, в такъв мащаб сме пионери наистина е така. Първо, ние имаме в огромен мащаб мозайка на два пласта, докато по света има така наречените археологически прозорци, в които може да се види паралелно до горния слой и долния, но не в такъв мащаб.

Двата етажа на защитната сграда, която започна вече да се изгражда, ще позволят в южната част на базиликата да се експонират мозайките от Късната античност на отделни нива.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Енот покори висока сграда
Енот покори висока сграда
Валери Симеонов: Вотът на недоверие от БСП няма да се отрази на управлението
Валери Симеонов: Вотът на недоверие от БСП няма да се отрази на управлението