НОВИНИ

Светът осъди покушението срещу малтийска журналистка

Светът остро осъди покушението срещу популярната малтийска журналистка и блогър Дафне Каруана Галиция. Тя почина след като колата й беше взривена близо до дома й. От Европейската комисия заявиха, че са "ужасени" от убийството, а социалните мрежи бяха залети от вълна на възмущение и съпричастност към семейството на Галиция.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:49, 17.10.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Повод за това стана емоционален пост на нейният син - Матю, който е сред първите, пристигнали на мястото на инцидента, в опит да спаси майка си от горящата кола. Часове след това, в социалната мрежа той обвини малтийската полиция в некомпетентност, и добави, че правителството на Малта е с усещане за "безнаказаност". Срещу майка ми беше извършено покушение защото тя се оказа между буквата на закона и онези, които се опитват да го нарушават, написа още младежът. А Франс е станал свидетел на ужасяващата гледка.

Франс, очевидец: "След секунди чух малка експлозия и се паникьосах. 3-4 секунди по-късно имаше още една, по-силна експлозия. Колата продължи да се спуска по хълма, с висока скорост, цялата в пламъци. Мина буквално на 3 метра от мен. Опитах се да помогна, но огънят бушуваше много силно. Колата се спря в полето и пак изгърмя - може би резервоарът. Обадих се в полицията, нищо не можех да направя."

Малтийският премиер Джоузеф Мускат определи убийството като „варварско посегателство срещу свободата на медиите" и обеща, че виновниците ще бъдат наказани. Галиция беше отявлен критик на премиера. Според нея съпругата му Мишел, е притежавала офшорна компания, като тя базира материалите си на част от Панамските досиета. Мускат и съпругата му отрекоха обвиненията и премиерът свика предсрочни избори, на които беше преизбран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Медиите не се извиниха, ще се видим в съда
Валери Симеонов: Медиите не се извиниха, ще се видим в съда
Протести в Барселона срещу ареста на двама каталунски лидери
Протести в Барселона срещу ареста на двама каталунски лидери