НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции срещу Северна Корея, ограничаващи доставките на петрол, които са от особено значение за ядрената и ракетната програма на Пхенян. Новата резолюция на СС на ООН забранява доставката на близо 75% от рафинираните петролни продукти за Северна Корея, слага край на доставките на суров петрол и възлага репатрирането на всички севернокорейски граждани, които работят в чужбина до края на 2019 г.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:15, 22.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
съветът сигурност оон наложи санкции пхенян

Мерките са в отговор на теста за междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея на 28 ноември, който бележи напредък в стремежа на Пхенян да застраши континенталната част на САЩ с ядрена атака.

Президентът Доналд Тръмп заплаши да "унищожи" напълно Северна Корея, ако атакува Съединените щати, докато Северна Корея настоява, че светът трябва да я приеме за ядрена сила.

Тръмп поиска от китайския президент Си Дзинпин миналия месец да прекрати доставката на петрол за Северна Корея - ход, който би осакатил отчаяно затруднената икономика на Пхенян.

Десетки хиляди севернокорейци бяха изпратени в Русия и Китай, за да получава Пхенян пари от техния труд, работейки в в „робски условия“ според определението на служители на ООН по правата на човека.

Доставките на суров петрол бяха ограничени до четири милиона барела годишно и за следващата година беше определен таван от 500 000 барела рафинирани петролни продукти, включително дизел и керосин.

Това ще намали потока от гориво под предходния таван, определен от Съвета за сигурност на ООН на два милиона барела годишно.

За да не се допусне Северна Корея да заобиколи санкциите, всички страни бяха оправомощени да конфискуват, инспектират, замразяват и задържат кораби, за които се подозира, че превозват незаконни товари до и от Северна Корея

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отец Александър Лашков: Христос идва да ни покаже какво е смирение
Отец Александър Лашков: Христос идва да ни покаже какво е смирение
Бойко Борисов пред Панорама: Мирът на Балканите е мирът в България
Бойко Борисов пред "Панорама": Мирът на Балканите е мирът в България