НОВИНИ

Свършва резервът от питейна вода в Перник

Свършва резервът от питейна вода в Перник. Заради това и общината там поиска отпускането на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода, която да бъде доставена на детски градини, училища, болници, както и на хората в града. Още днес беше осигурена доставката на около 100 тона бутилирана вода, потвърди в Сутрешния блок на БНТ шефът на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението "Николай Николов.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова Цанка Николова
17:32, 27.12.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Осигуряването на питейна вода е само една от незабавните мерки, които трябва да бъдат предприети за хората от Перник, които предстои да посрещнат и Новата година в условията на воден режим.

Николай Николов, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Освен доставянето на питейна вода е необходимо осигуряването на вода за санитарно битови нужди, за да не се допусне зараза и евентуалното и разпространение.

Списъкът от необходими мерки се допълва от осигуряването на функционалността на пречиствателната станция, пренасочване на води и от Палакарийския канал към язовир Студена, както и използването на води от карстовите пещери в района.

Николай Николов, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението: Трябва от пещерите да изземем наличното количество вода, надявайки се че като изчерпим това количество, по склоновете на планината отново ще отиде в пещерата. Т. е. ще симулираме работата на един извор.

Николай Николов заяви, че затруднения ще има месеци напред. Крайният резултат ще се почувства след година и половина - две, когато чашата на язовира бъде пълна, а загубите се предотвратят с цялостна подмяна на водопреносната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 79-годишен мъж от Костенец
Издирват 79-годишен мъж от Костенец
Младежи зарадваха над 30 семейства в русенско село с хранителни продукти
Младежи зарадваха над 30 семейства в русенско село с хранителни продукти