НОВИНИ

Депутати настояват за създаване временна комисия за проекта "Белене"

Депутати от Реформаторския блок /РБ/, Патриотичния фронт /ПФ/, ГЕРБ и БДЦ - Народен съюз са внесли в Народното събрание предложение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства довели до задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2008 г. до края на юли 2016 г.

bnt avatar logo
от БТА
11:14, 07.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
депутати настояват създаване временна комисия проекта белене

Това обяви на брифинг в парламента депутатът от РБ Антони Тренчев. Той уточни, че предложението е подписано от 51 депутати.


"АЕЦ "Белене" несъмнено е наръчник на корупцията в България. Крайно време е някой да понесе отговорност и работата на тази комисия ще е да изобличи отговорниците, които са допуснали този грабеж. Малко са невинните партии", посочи Тренчев.

От РБ припомниха, че вече е имало подобна анкетна комисия в 41-ото Народно събрание, която обаче е приключила само с междинен доклад, поради предсрочни избори.

"Ние ще започнем работа оттам, откъдето предишната комисия е приключила" уточни Тренчев.

Мартин Димитров от РБ изрази увереност, че това ще е първата комисия за "Белене", която ще излезе с доклад и той ще бъде предаден на прокуратурата.

"Хората, които разрешиха "Белене", които поръчаха реактори без договор, без осигурено финансиране, струват на българската държава 2.5 млрд. лв. Тези хора трябва да понесат отговорност" подчерта Димитров.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов определи като положително това, че има достатъчно партии и депутати, които са убедени, че трябва да се извърши такава ревизия чрез комисия в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антимафиоти задържаха шестима трафиканти на хора
Антимафиоти задържаха шестима трафиканти на хора
Ще има ли сливане на почивни дни около празниците догодина?
Ще има ли сливане на почивни дни около празниците догодина?