НОВИНИ

СЗО се събира, за да определи дали вирусът Зика е глобална заплаха

Световната здравна организация съобщи, че очаква вирусът Зика да засегне между 3 и 4 милиона души по света. Разпространението му е взело тревожни мащаби, призна директорът на организацията Маргарет Чан. По тази причина в понеделник ще бъде свикано извънредно заседание на специален екип, който да прецени дали Зика представлява глобална заплаха.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:39, 28.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още
сзо събира определи дали вирусът зика глобална заплаха

На среща в Женева днес генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че вирусът Зика, който е свързан с родилни дефекти и неврологични проблеми, се разпространява изключително бързо.

Вирусът е идентифициран за пръв път през 1947 г. и оттогава е предизвиквал единствено леки форми на заболявания. Д-р Чан обаче отбелязва, че ситуацията днес драматично се е променила.

Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че вирусът Зика в момента върлува в над 20 страни, повечето от които в Централна и Южна Америка.

Д-р Чан каза, че макар да няма категорични доказателства, че Зика е виновен за увеличения брой бебета, родени с анормално малки глави в Бразилия, "нивото на тревога е много високо".

"Все още не знаем дали Зика преминава през плацентата и генерира появата на или предизвиква микроцефалия", каза тя.

"Смятаме обаче, че несъмнено играе роля за това." Тя допълни, че е възможно да има връзка между инфекциите със Зика и синдрома на Гилен-Баре, който може да причини временна парализа.

"Възможната връзка, за чието съществуване се подозира отскоро, бързо промени рисковия профил на Зика, превръщайки вируса от малка в тревожна заплаха", уточни д-р Чан.

Няма специфично лечение или ваксина срещу инфекциите с вируса Зика, който е свързан с треската денге. Учени от години се опитват да разработят ваксина срещу него, но неуспешно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА засне геоглифите от Наска в Перу
НАСА засне геоглифите от Наска в Перу
Премиерът поиска оставката на министъра на образованието
Премиерът поиска оставката на министъра на образованието