НОВИНИ

Битката за Белия дом: Тръмп, Клинтън или....?

След като стана ясно, че Доналд Тръмп не може да бъде спрян по пътя му към номинацията на републиканците, той постепенно започна да получава подкрепа от част от елита на партията. Друга част - включително бившите президенти Буш баща и син - остава непримирима пред очертаващия се избор Тръмп или Клинтън. Тези републиканци се надяват да намерят силна фигура вдясно, която да издигнат като независим кандидат за вота през ноември.

Златина Петкова
от Златина Петкова
09:33, 14.05.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света
битката белия дом тръмп клинтън

Кандидатът на Републиканската партия от предишните избори Мит Ромни изглежда фаворит да влезе в тази роля. Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че един от най-влиятелните гласове вдясно - Уилям Кристол се е срещнал с Ромни в опит да го убеди да се включи в президентската надпревара. Макар че засега бившият губернатор на Масачузетс отказва да участва, неговата подкрепа за евентуален независим кандидат би била ключова, тъй като той се ползва с голям авторитет в консервативните среди, а и е сред най-яростните противници на варианта Тръмп срещу Клинтън.

Дори и без конкретно име до този момент, за републиканците издигането на трети кандидат остава единствената възможност за успешен изход от ситуацията. Въпреки че се смята, че за да участва в президентските избори, претендентът трябва да започне кампанията си най-късно през март, все още има възможност в бюлетина да бъдат вписани още имена... особено ако се похарчат много пари.

А каква би била развръзката, ако това стане факт? Само срещу Тръмп, който според проучванията се ползва с рекордно високо неодобрение сред американците, почти сигурният кандидат на демократите Хилари Клинтън изглежда явен фаворит. Бившият държавен секретар обаче също не се радва на особена популярност. Това дава надежда на поддръжниците на идеята за независим кандидат, че той би отнел от гласовете не само на Тръмп, но и на Клинтън. Според анализаторите, такава развръзка е малко вероятна. Но ако все пак нито един кандидат не събере 270-те електорални гласа, необходими да го изпратят директно в Белия дом, изборът на 45-и президент на Съединените щати отива в ръцете на Камарата на представителите в Конгреса.

Там мнозинството е на републиканците, а техните предпочитания са ясни – нито Тръмп, нито Клинтън. Така обаче държавният глава ще бъде по-скоро назначен от няколко конгресмена, отколкото избран от народа. Това може да бъде тълкувано като подмяна на волята на гласоподавателите и нарушаване на толкова важната за американците демокрация. Именно такъв беше и основният мотив на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да се откаже от намерението си да се кандидатира като независим по-рано тази година.

Конгресът е решавал кой да бъде американският президент само два пъти - през 1800 и 1824 година. Дали след близо два века това ще се случи отново, зависи от действията в близките дни на изпадналата в една от най-тежките кризи в историята си Републиканска партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си инж. Лидия Георгиева
Отиде си инж. Лидия Георгиева
116 нарушения  в рудник “Ораново”
116 нарушения в рудник “Ораново”