НОВИНИ

Томислав Дончев: Ситуацията с чумата по прасетата е много тежка

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира кризата с африканската чума по свинете в студиото на "Още от деня" и я определи като много тежка. Той заяви, че работата е трудна, а властите не винаги имат институционална и обществена подкрепа. Дончева коментира и разпада на малката коалиация в управлението като обясни, че се надява подписаната управленска програма и цели да наделеят над противоречията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 25.07.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
"Ситуацията е много тежка, защото имаме случаи на заразени животни и в публични комплекси", така Дончев коментира разпространяващата се африканската чума по свинете.

Той каза още, че има кметове на населени места, които не съдействат на властите във връзка с ограничаването на заразата и допълни:

"Очевидно мерките, които са били предприемани преди, не са били достатъчно. Дали някой конкретен чиновник или политическа фигура не си е свършила работата, ще изясняваме след като се овладее ситуацията."

Вицепремиерът заяви, че опитът показва, че за да са ефективни мерките, те трябва да бъдат радикални. Но той не си представя как в България може да бъде приложен чешкия опит.

"Чехия успя да овладее заболяването като евтанизира, умъртви безболезнено всички животни, които са били отглеждани в тип "заден двор"."

Дончев каза, че за подобна мярка не би имало обществена подкрепа. Той смята, че самите политици вече са генерирали недоверие в институциите.

"Този път никой не е идвал да гушка прасенце, както преди - козленце", допълни той.

Вицепремиерът обеща, че всички засегнати ще получат компенсации. Средствата ще бъдат осигурени от държавата и с европейска подкрепа. Но все още не може да каже каква ще е стойността на компенсациите.

Ситуацията с изтичането на данните от НАП Дончев определи като "най-тежкия киберинцидент, който се е случвал в България".

"Кой, как, защо е извършил пробивът предстои служби, прокуратура и най-сетне съд да установят и да се произнесат и се надявам да си свършат работата. Задачата на изпълнителната власт е да направи необходимото подобно нещо да не се случва втори път."

Той определи средствата, осигурени за киберсигурност, като недостатъчни.

А във връзка със споменатата от кандидата за главен прокурор Иван Гешев евентуална политическа намеса в изтичането, Дончев коментира:

"Анализът на ситуацията включваше не само пробива в НАП. Това, което вероятно не знаете е, че редица държавни институции през изминалата седмица бяха обект на сериозни кибератаки, включително и Министерски съвет (...) Напълно е възможно да става дума за комбинирана или некомбинирана атака"

Томислав Дончев смята, че в действието на Данаил Кирилов да се откаже от номинирането на кандидат за главен прокурор има логика.

"Нека да видим какъв избор ще направи професионалната общност без политическа намеса", аргументира се той.

За сделката за изтребителите F-16 Дончев каза, че във всяка страна големите разходи за отбрана и въоръжение не са популярна мярка.

"Много политици се възползват от възможността да правят коментари и внушения. Те всички са еднотипни - 2 милиарда, 10, 15, това са много пари. Тях можеше да дадете за социални плащания, да построите железници, да построите път. Тези аргументи винаги звучат добре в ушите на хората. Наред с това едва ли някой би оспорил необходимостта българските Военновъздушни сили, българската армия да има нов боеспособен боен самолет. "

Във връзка с разпадането на малката коалиция, Дончев каза, че очаква да види докъде ще стигнат процесите там, защото парламентът няма много възможности за осигуряване на мнозинство.

Вицепремиерът каза, че не може категорично да бъде изключена възможността за предсрочни избори, защото политическият живот "в Бъглария е толкова динамичен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелен билет в София вече след един ден с мръсен въздух
"Зелен билет" в София вече след един ден с мръсен въздух
​БСП поискаха изслушване на министри ​за чумата по прасетата
​БСП поискаха изслушване на министри ​за чумата по прасетата